Koleda, koleda, Štěpáne! Upečte si kolednice
Posluchačka Ivana z Brna nám poslala recept. Apetýt vám tak díky ní nabídne recept, který pochází z Jedlové v Orlických horách a je po prababičce její známé, zapsán v roce 1860.
Pečivu se říkalo Kolednice a peklo se jako dárky pro koledníky na svatého Štěpána. Tato dobrota byla symbolem vyjádření náklonnosti, vánoční přání hojnosti a bohatství (to symbolizoval mák) a také lásky (to byl symbolem sladký řepný sirob).
Z následujícího množství surovin připravíte necelých 40 kousků.
Co budete potřebovat?
na těsto:
- 500 g polohrubé mouky
- 100 ml oleje
- 100 g cukru krupice
- 2 žloutky
- 1 balíček sušeného droždí
- 300 ml vlažného mléka
- olej na vymazání pekáčku
na náplň:
- 200 g mletého máku
- 100 g cukru krupice
- mléko
- hrst rozinek namočených v rumu
- strouhaný perník
- na špičku nože mletý badyán
na namáčení a obalování:
- řepný sirob
- rum
- strouhaný perník
Postup:
- Z vykynutého těsta vyválíme placku a nakrájíme na čtverečky velikosti 3x3 cm.
- Plníme mákem a skládáme do vymaštěného pekáčku těsně vedle sebe.
- Pečeme dozlatova.
- Vychladlé buchtičky napichujeme na vidličku, máčíme v sirobu s rumeme a obalujeme ve strouhaném perníku.
Nakonec uložíme do papírových košíčků a rozdáváme jako jedlé přání k Vánocům těm, kterým chceme udělat radost.
Související
-
Rozinková srdíčka
Hospodyňky už v tomto předvánočním čase hledají nejlepší recepty na cukroví, vytahují kuchařské zápisky, povídají si o tom s kamarádkami, brouzdají v radách na internetu.
-
Vánoční perníčky
Apetýtové recepty se pro dnešek už rozvoní vánočními perníčky. Perníková výroba má u nás dlouhou historii. Dříve také patřila k těm velmi náročným.
-
Svatomartinské rohlíčky
V apetýtových receptech se alespoň na chvilku vrátíme k svátku svatého Martina. Kromě bílého koně, husy a mladých vín k tradicím patří i pečení Svatomartinských rohlíčků.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.