Svatomartinské rohlíčky
V apetýtových receptech se alespoň na chvilku vrátíme k svátku svatého Martina. Kromě bílého koně, husy a mladých vín k tradicím tohoto dne patří například i pečení Svatomartinských rohlíčků. Nejčastěji se plnily mákem povařeným s mlékem a oslazeným medem nebo také povidly.
My pro vás máme recept na variantu s vlašskými ořechy.
Budete potřebovat:
na těsto:
- 450 g hladké mouky
- 250 g másla
- 4 žloutky
- 150 ml smetany
- 2 lžíce moučkového cukru
- špetku soli
na náplň:
- 175 g vlašských ořechů
- 125 g moučkového cukru
- 2 bílky
- 1 lžičku vanilky
Postup:
- V míse smícháme mouku, žloutky, máslo, smetanu, cukr a sůl a uhněteme těsto.
- Poté si připravíme náplň.
- Smícháme ořechy, bílky, cukr a vanilku.
- Následně rozválíme těsto a nakrájíme ho na trojúhelníčky.
- Do každého dáme trochu náplně, srolujeme a naskládáme na plech.
- Nakonec potřeme vajíčkem a pečeme dozlatova, asi 15 minut na 180 stupňů.
Související
-
Jahodová slast
Dnešní recept nám poslala posluchačka Věra. Peče ho ráda a často a zvlášť v době, kdy dozrávají jahody na zahrádce. Pojďte se tedy společně pustit do Jahodové slasti.
-
Koláč plný ořechů
Představovat u nás ořešák vlašský asi netřeba. Tyto stromy se dožívají až sta let a jejich kvalitní dřevo je ceněno hlavně při výrobě nábytku.
-
Křehké koláčky
I ve svátečním čase nahlížíme v pátečním Apetýtu do kuchařky První české kuchařské školy Domácnost z roku 1935.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.