Svatomartinské rohlíčky

V apetýtových receptech se alespoň na chvilku vrátíme k svátku svatého Martina. Kromě bílého koně, husy a mladých vín k tradicím tohoto dne patří například i pečení Svatomartinských rohlíčků. Nejčastěji se plnily mákem povařeným s mlékem a oslazeným medem nebo také povidly.

My pro vás máme recept na variantu s vlašskými ořechy.

Budete potřebovat:

na těsto:

  • 450 g hladké mouky
  • 250 g másla
  • 4 žloutky
  • 150 ml smetany
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • špetku soli

na náplň:

  • 175 g vlašských ořechů
  • 125 g moučkového cukru
  • 2 bílky
  • 1 lžičku vanilky

Postup:

  1. V míse smícháme mouku, žloutky, máslo, smetanu, cukr a sůl a uhněteme těsto.
  2. Poté si připravíme náplň.
  3. Smícháme ořechy, bílky, cukr a vanilku.
  4. Následně rozválíme těsto a nakrájíme ho na trojúhelníčky.
  5. Do každého dáme trochu náplně, srolujeme a naskládáme na plech.
  6. Nakonec potřeme vajíčkem a pečeme dozlatova, asi 15 minut na 180 stupňů.

Související

  • Jahodová slast

    Dnešní recept nám poslala posluchačka Věra. Peče ho ráda a často a zvlášť v době, kdy dozrávají jahody na zahrádce. Pojďte se tedy společně pustit do Jahodové slasti. 

  • Koláč plný ořechů

    Představovat  u nás ořešák vlašský asi netřeba. Tyto stromy se dožívají až sta let a jejich kvalitní dřevo je ceněno hlavně při výrobě nábytku. 

  • Křehké koláčky

    I ve svátečním čase nahlížíme v pátečním Apetýtu do kuchařky První české kuchařské školy Domácnost z roku 1935.