Svatomartinské rohlíčky
V apetýtových receptech se alespoň na chvilku vrátíme k svátku svatého Martina. Kromě bílého koně, husy a mladých vín k tradicím tohoto dne patří například i pečení Svatomartinských rohlíčků. Nejčastěji se plnily mákem povařeným s mlékem a oslazeným medem nebo také povidly.
My pro vás máme recept na variantu s vlašskými ořechy.
Budete potřebovat:
na těsto:
- 450 g hladké mouky
- 250 g másla
- 4 žloutky
- 150 ml smetany
- 2 lžíce moučkového cukru
- špetku soli
na náplň:
- 175 g vlašských ořechů
- 125 g moučkového cukru
- 2 bílky
- 1 lžičku vanilky
Postup:
- V míse smícháme mouku, žloutky, máslo, smetanu, cukr a sůl a uhněteme těsto.
- Poté si připravíme náplň.
- Smícháme ořechy, bílky, cukr a vanilku.
- Následně rozválíme těsto a nakrájíme ho na trojúhelníčky.
- Do každého dáme trochu náplně, srolujeme a naskládáme na plech.
- Nakonec potřeme vajíčkem a pečeme dozlatova, asi 15 minut na 180 stupňů.
Související
-
Jahodová slast
Dnešní recept nám poslala posluchačka Věra. Peče ho ráda a často a zvlášť v době, kdy dozrávají jahody na zahrádce. Pojďte se tedy společně pustit do Jahodové slasti.
-
Koláč plný ořechů
Představovat u nás ořešák vlašský asi netřeba. Tyto stromy se dožívají až sta let a jejich kvalitní dřevo je ceněno hlavně při výrobě nábytku.
-
Křehké koláčky
I ve svátečním čase nahlížíme v pátečním Apetýtu do kuchařky První české kuchařské školy Domácnost z roku 1935.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Historická detektivka z doby, kdy byl hrad Zlenice novostavbou. Radovan Šimáček jako průkopník žánru časově předběhl i Agathu Christie!
Vladimír Kroc, moderátor


Zločin na Zlenicích hradě
Šlechtici, kteří se sešli na Zlenicích, aby urovnali spory vzniklé za vlády Jana Lucemburského, se nepohodnou. Poté, co je jejich hostitel, pan Oldřich ze Zlenic, rafinovaně zavražděn, tudíž padá podezření na každého z nich. Neunikne mu ani syn zlenického pána Jan, jemuž nezbývá než doufat, že jeho přítel Petr Ptáček celou záhadu rozluští...