Jáhelník

Jáhly jsou bezlepková potravinářská surovina, která je vyráběna loupáním prosa. Vznikají tak žluté kuličky o průměru asi jeden milimetr.

Používají se vařené v řadě tradičních moravských pokrmů, například k přípravě jáhelníku, jáhelné kaše a škubánků. Obsahují značné množství vlákniny a to přináší mnoho zdravotních benefitů. Pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi. Díky obsahu železa jsou cennou potravinou pro lidi trpící chudokrevností.

Na jáhelník budete potřebovat:

  • 1/2 kg jáhel
  • 1 l mléka
  • 3 vejce
  • vanilkový cukr
  • 2 lžíce medu
  • 250 g jablek
  • 125 g ořechů (vlašské, lískové)
  • skořice
  • sůl dle chuti

Postup:

  1. Jáhly spaříme horkou vodu a propláchneme studenou vodou (zbavíme se tak hořkosti).
  2. Do vroucího mléka se špetkou soli vsypeme jáhly a vaříme za občasného míchání cca 20 min do konzistence kaše.
  3. Po vychladnutí vmícháme vyšlehané žloutky s cukrem a medem a zlehka sníh z bílků.
  4. Dáme na plech s pečicím papírem polovinu jahelné směsí, poklademe nastrouhanými jablky, posypeme skořicí a posekanými ořechy.
  5. Zalijeme druhou částí jahelné směsi a pečeme v rozehřáté troubě na 180 °C cca 35 minut dozlatova.

V tomto receptu můžete použít kvalitní produkty jihomoravských farmářů, najdete je na webu ochutnejtemoravu.eu.

Související

  • Jáhlové knedlíky bez masa

    Je libo nějakou bezmasou dobrotu? Jednou z ingrediencí, kterou budete u tohoto receptu určitě potřebovat, jsou jáhly.

  • Kuřecí jáhlové rizoto

    Mezi velice výživné suroviny patří jáhly. Jsou bezlepkové a obsahují mnoho zdraví prospěšných látek. Přemýšlíte, co z nich uvařit? Zkuste třeba jednoduché rizoto.