Jáhelník

Jáhly jsou bezlepková potravinářská surovina, která je vyráběna loupáním prosa. Vznikají tak žluté kuličky o průměru asi jeden milimetr.

Používají se vařené v řadě tradičních moravských pokrmů, například k přípravě jáhelníku, jáhelné kaše a škubánků. Obsahují značné množství vlákniny a to přináší mnoho zdravotních benefitů. Pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi. Díky obsahu železa jsou cennou potravinou pro lidi trpící chudokrevností.

Na jáhelník budete potřebovat:

  • 2 hrnky jáhel
  • 1 hrnek sušeného nebo čerstvého ovoce (ideální jsou jablka, hrušky, hrozinky, ale vyzkoušet můžete i jahody, třešně, maliny nebo meruňky)
  • 1 hrnek mrkve nastrouhané nahrubo
  • 2 lžíce chia semínek
  • 5 hrnků vody
  • 4 lžíce kokosového tuku
  • mouku na vysypání pekáčku

Postup:

  1. Jáhly propláchneme, dáme do hrnce, přidáme ovoce, mrkev a 3 lžíce kokosového tuku, zalijeme vodou a vaříme pod pokličkou asi 20 minut.
  2. V případě čerstvého ovoce vmícháme ovoce do jáhel až po jejich uvaření.
  3. Vše promícháme a přendáme do kokosovým tukem vymazaného a moukou vysypaného pekáčku a pečeme 20 minut.
  4. Podáváme ozdobené šlehačkou nebo čerstvým ovocem, můžeme na jáhelník i nastrouhat čokoládu.

Tip: V horkých dnech je ideální dezert nechat vychladit lednici a servírovat nastudeno.

    Mohlo by vás zajímat

    Nejnovější recepty

    Více z pořadu

    E-shop Českého rozhlasu

    Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí

    Karin Lednická, spisovatelka

    kostel_2100x1400.jpg

    Šikmý kostel 3

    Koupit

    Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.