Jáhelník
Jáhly jsou bezlepková potravinářská surovina, která je vyráběna loupáním prosa. Vznikají tak žluté kuličky o průměru asi jeden milimetr.
Používají se vařené v řadě tradičních moravských pokrmů, například k přípravě jáhelníku, jáhelné kaše a škubánků. Obsahují značné množství vlákniny a to přináší mnoho zdravotních benefitů. Pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi. Díky obsahu železa jsou cennou potravinou pro lidi trpící chudokrevností.
Na jáhelník budete potřebovat:
- 2 hrnky jáhel
- 1 hrnek sušeného nebo čerstvého ovoce (ideální jsou jablka, hrušky, hrozinky, ale vyzkoušet můžete i jahody, třešně, maliny nebo meruňky)
- 1 hrnek mrkve nastrouhané nahrubo
- 2 lžíce chia semínek
- 5 hrnků vody
- 4 lžíce kokosového tuku
- mouku na vysypání pekáčku
Postup:
- Jáhly propláchneme, dáme do hrnce, přidáme ovoce, mrkev a 3 lžíce kokosového tuku, zalijeme vodou a vaříme pod pokličkou asi 20 minut.
- V případě čerstvého ovoce vmícháme ovoce do jáhel až po jejich uvaření.
- Vše promícháme a přendáme do kokosovým tukem vymazaného a moukou vysypaného pekáčku a pečeme 20 minut.
- Podáváme ozdobené šlehačkou nebo čerstvým ovocem, můžeme na jáhelník i nastrouhat čokoládu.
Tip: V horkých dnech je ideální dezert nechat vychladit lednici a servírovat nastudeno.
Související
-
Jáhlové knedlíky bez masa
Je libo nějakou bezmasou dobrotu? Jednou z ingrediencí, kterou budete u tohoto receptu určitě potřebovat, jsou jáhly.
-
Kuřecí jáhlové rizoto
Mezi velice výživné suroviny patří jáhly. Jsou bezlepkové a obsahují mnoho zdraví prospěšných látek. Přemýšlíte, co z nich uvařit? Zkuste třeba jednoduché rizoto.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.