Jáhelník
Jáhly jsou bezlepková potravinářská surovina, která je vyráběna loupáním prosa. Vznikají tak žluté kuličky o průměru asi jeden milimetr.
Používají se vařené v řadě tradičních moravských pokrmů, například k přípravě jáhelníku, jáhelné kaše a škubánků. Obsahují značné množství vlákniny a to přináší mnoho zdravotních benefitů. Pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi. Díky obsahu železa jsou cennou potravinou pro lidi trpící chudokrevností.
Na jáhelník budete potřebovat:
- 2 hrnky jáhel
- 1 hrnek sušeného nebo čerstvého ovoce (ideální jsou jablka, hrušky, hrozinky, ale vyzkoušet můžete i jahody, třešně, maliny nebo meruňky)
- 1 hrnek mrkve nastrouhané nahrubo
- 2 lžíce chia semínek
- 5 hrnků vody
- 4 lžíce kokosového tuku
- mouku na vysypání pekáčku
Postup:
- Jáhly propláchneme, dáme do hrnce, přidáme ovoce, mrkev a 3 lžíce kokosového tuku, zalijeme vodou a vaříme pod pokličkou asi 20 minut.
- V případě čerstvého ovoce vmícháme ovoce do jáhel až po jejich uvaření.
- Vše promícháme a přendáme do kokosovým tukem vymazaného a moukou vysypaného pekáčku a pečeme 20 minut.
- Podáváme ozdobené šlehačkou nebo čerstvým ovocem, můžeme na jáhelník i nastrouhat čokoládu.
Tip: V horkých dnech je ideální dezert nechat vychladit lednici a servírovat nastudeno.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.