Jáhelník
Jáhly jsou bezlepková potravinářská surovina, která je vyráběna loupáním prosa. Vznikají tak žluté kuličky o průměru asi jeden milimetr.
Používají se vařené v řadě tradičních moravských pokrmů, například k přípravě jáhelníku, jáhelné kaše a škubánků. Obsahují značné množství vlákniny a to přináší mnoho zdravotních benefitů. Pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi. Díky obsahu železa jsou cennou potravinou pro lidi trpící chudokrevností.
Na jáhelník budete potřebovat:
- 1/2 kg jáhel
- 1 l mléka
- 3 vejce
- vanilkový cukr
- 2 lžíce medu
- 250 g jablek
- 125 g ořechů (vlašské, lískové)
- skořice
- sůl dle chuti
Postup:
- Jáhly spaříme horkou vodu a propláchneme studenou vodou (zbavíme se tak hořkosti).
- Do vroucího mléka se špetkou soli vsypeme jáhly a vaříme za občasného míchání cca 20 min do konzistence kaše.
- Po vychladnutí vmícháme vyšlehané žloutky s cukrem a medem a zlehka sníh z bílků.
- Dáme na plech s pečicím papírem polovinu jahelné směsí, poklademe nastrouhanými jablky, posypeme skořicí a posekanými ořechy.
- Zalijeme druhou částí jahelné směsi a pečeme v rozehřáté troubě na 180 °C cca 35 minut dozlatova.
V tomto receptu můžete použít kvalitní produkty jihomoravských farmářů, najdete je na webu ochutnejtemoravu.eu.
Související
-
Jáhlové knedlíky bez masa
Je libo nějakou bezmasou dobrotu? Jednou z ingrediencí, kterou budete u tohoto receptu určitě potřebovat, jsou jáhly.
-
Kuřecí jáhlové rizoto
Mezi velice výživné suroviny patří jáhly. Jsou bezlepkové a obsahují mnoho zdraví prospěšných látek. Přemýšlíte, co z nich uvařit? Zkuste třeba jednoduché rizoto.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.