Jáhlové knedlíky bez masa

Je libo nějakou bezmasou dobrotu? Jednou z ingrediencí, kterou budete u tohoto receptu určitě potřebovat, jsou jáhly.

Jáhly jsou v podstatě proso, samo o sobě se ale konzumovat nedá. Má totiž tvrdou a nepoživatelnou slupku. Proto se začalo loupat a jáhly byly na světě.

Jsou přirozeně bezlepkové a dobře stravitelné. Mají vysoký obsah železa, fosforu, vápníku i hořčíku a také vitamínu B1 a B2. Jsou dobré pro slinivku a slezinu. A také například jako podpora při chudokrevnosti či zažívacích problémech. V neposlední řadě náš organismus také v chladných dnech prohřejí.

Dnes pro vás máme tip na jáhlové knedlíky s „uzeninou“ bez masa.

Budete potřebovat:

  • 250 g jáhel
  • 0,5 l vody
  • 1 cibuli
  • 1 hrnek kukuřičné mouky
  • 1 balíček uzeného tempehu (190-200 g)
  • půl lžičky mletého kmínu
  • třetinu lžičky mletého koriandru
  • sůl a olej

Postup:

  1. Uvaříme jáhly, v poměru s vodou 1:2 (tedy vody je jednou tolik co jáhel).
  2. Vaříme asi 20 minut, až se voda vyvaří.
  3. Poté necháme jáhly vychladnout a následně přidáme špetku soli a tolik mouky, aby se vytvořilo hutné těsto.
  4. Na rozpáleném oleji osmahneme dozlatova na kostičky nakrájenou cibuli a tempeh.
  5. Při smažení osolíme a dochutíme dalším kořením.
  6. Z kousků těsta vytváříme placičky, které naplníme trochou tempehové směsi.
  7. Následně je překlopíme a vytvarujeme z nich knedlíky.
  8. Vaříme v osolené vodě.
  9. Podáváme se zelím nebo například s křenovou, svíčkovou či koprovou omáčkou.  

Související

  • Guacamole

    Pro recept do dnešního Apetýtu se vydáme do dalekého slunečného Mexika. 

  • Musaka z brambor a lilku

    Dnešní Apetýt nabídne vegetariánskou verzi musaky – jídla, které možná znáte z dovolené v Řecku. Obsahuje vrstvu opečené zeleniny a brambor.

  • Mrkev na smetaně

    Dnes bude v hlavní roli pátečního receptu mrkev – věděli jste o ní, že pochází z jižní Asie, z oblasti Afghánistánu, Íránu a Pákistánu?