Mrkev na smetaně

Dnes bude v hlavní roli pátečního receptu mrkev – věděli jste o ní, že pochází z jižní Asie, z oblasti Afghánistánu, Íránu a Pákistánu? 

V 10. století se rozšířila do celé oblasti od Indie po východní Středomoří a o další dvě století později i do Evropy. V 17. století byla v Nizozemí vyšlechtěna její oranžová odrůda.

Nejvýznamnější látka, kterou obsahuje, je provitamin A – karoten. Narozdíl od většiny zelenin je mrkev zdravější vařená než syrová. Syrová má dost tuhé buněčné stěny, ze kterých tělo dokáže přeměnit na vitamin A jen 25 % beta-karotenu. Při jejím tepelném zpracování se stěny buněk naruší. Pokud je vařená mrkev součástí jídla obsahujícího tuk, dokáže tělo vstřebat více než polovinu beta-karotenu.

Takže můžeme říct, že s tímto receptem z mrkve získáte co nejvíc zdraví prospěšných látek.

Připravte si:

  • 500 g mrkve
  • 1 velkou cibuli
  • 50 g másla
  • 1 lžíci sekané petržele
  • 250 ml kysané smetany
  • 2 brambory
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Na másle zpěníme jemně nakrájenou cibulku, přidáme sekanou petržel, mrkev nakrájenou na tenká kolečka a zalijeme vodou tak, aby byla směs pod vodou.
  2. Když je mrkev téměř měkká, zahustíme ji syrovými strouhanými brambory, necháme přejít varem.
  3. Na závěr přidáme kysanou smetanu.
  4. Ochutíme solí a pepřem.

Související

  • Mrkvová pomazánka s křenem

    V pondělním Apetýtu pro vás máme další tip na letní pomazánku. Dnes budeme potřebovat především mrkev. Syrová je pro nás velmi prospěšná, obsahuje spoustu vitamínů.

  • Mrkvová polévka s tahini

    Páteční recepty přinášejí další tip na polévku podle Světlany Synákové, autorky kuchařky Atlas polévek. Dnes pro vás máme recept na Libanonskou mrkvovou polévku s tahini.

  • Mrkvové karbanátky

    Pokud máte náhodou nadúrodu mrkve, zkuste se s ní vypořádat jako babička Radky Navrátilové ze Zlína.