Mrkvová pomazánka s křenem

V pondělním Apetýtu pro vás máme další tip na letní pomazánku. Dnes budeme potřebovat především mrkev. Syrová je pro nás velmi prospěšná, obsahuje spoustu vitamínů.

Dále například vlákninu, lehce stravitelnou glukózu, vápník, hořčík, jód nebo také draslík, železo a měď. Pomáhá snižovat hladinu cholesterolu. Syrová je dobrá proti zácpě a vařená naopak proti průjmu. Prospívá našemu zraku i imunitě.

A zapomenout bychom neměli ani na to, že její pravidelná konzumace se blahodárně projeví i na naší pleti. Oslavovaná je natolik, že má i svůj vlastní Mezinárodní den a to pravidelně každý 4. duben.

Na Mrkvovou pomazánku s křenem potřebujeme:

  • 300 g mrkve
  • 50 g křenu
  • 100 g bílého jogurtu
  • 1 lžičku hořčice
  • šťávu z citronu
  • cibulku
  • sůl
  • pepř
  • cukr

Postup:

  1. Najemno nastrouháme mrkev a křen.
  2. Poté, také najemno, nasekáme cibulku.
  3. Vše promícháme s jogurtem a následně dochutíme hořčicí, citronovou šťávou, solí, mletým pepřem a malou špetkou cukru.
  4. Znovu promícháme a necháme aspoň hodinku uležet, aby se všechny ingredience dobře spojily.
  5. Podáváme  s pečivem.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Historická detektivka z doby, kdy byl hrad Zlenice novostavbou. Radovan Šimáček jako průkopník žánru časově předběhl i Agathu Christie!

Vladimír Kroc, moderátor

Zločin na Zlenicích hradě

Zločin na Zlenicích hradě

Koupit

Šlechtici, kteří se sešli na Zlenicích, aby urovnali spory vzniklé za vlády Jana Lucemburského, se nepohodnou. Poté, co je jejich hostitel, pan Oldřich ze Zlenic, rafinovaně zavražděn, tudíž padá podezření na každého z nich. Neunikne mu ani syn zlenického pána Jan, jemuž nezbývá než doufat, že jeho přítel Petr Ptáček celou záhadu rozluští...