Mrkvová pomazánka s křenem
V pondělním Apetýtu pro vás máme další tip na letní pomazánku. Dnes budeme potřebovat především mrkev. Syrová je pro nás velmi prospěšná, obsahuje spoustu vitamínů.
Dále například vlákninu, lehce stravitelnou glukózu, vápník, hořčík, jód nebo také draslík, železo a měď. Pomáhá snižovat hladinu cholesterolu. Syrová je dobrá proti zácpě a vařená naopak proti průjmu. Prospívá našemu zraku i imunitě.
A zapomenout bychom neměli ani na to, že její pravidelná konzumace se blahodárně projeví i na naší pleti. Oslavovaná je natolik, že má i svůj vlastní Mezinárodní den a to pravidelně každý 4. duben.
Na Mrkvovou pomazánku s křenem potřebujeme:
- 300 g mrkve
- 50 g křenu
- 100 g bílého jogurtu
- 1 lžičku hořčice
- šťávu z citronu
- cibulku
- sůl
- pepř
- cukr
Postup:
- Najemno nastrouháme mrkev a křen.
- Poté, také najemno, nasekáme cibulku.
- Vše promícháme s jogurtem a následně dochutíme hořčicí, citronovou šťávou, solí, mletým pepřem a malou špetkou cukru.
- Znovu promícháme a necháme aspoň hodinku uležet, aby se všechny ingredience dobře spojily.
- Podáváme s pečivem.
Související
-
Pomazánka z červené řepy s česnekem
Je tu pondělní Apetýt a s ním tip na další letní pomazánku. Jako základ nám tentokrát poslouží červená řepa.
-
Celerová pomazánka s nivou
Naší hlavní ingrediencí dnes bude celer. Možná jste jím, stejně jako mnozí další, v dětství opovrhovali. V našem jídelníčku by ale rozhodně chybět neměl.
-
Vaječná pomazánka s jogurtem a jarní cibulkou
I když Velikonoce v lidovém pojetí včera vyvrcholily tradiční pomlázkou, my u nich dnes ještě zůstaneme.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.