Kuřátko v zeleninovém bešamelu

V Apetýtu tentokrát nabízíme recepty z drůbežího masa. Tenhle recept s mladou zeleninou v omáčce potěší malé i velké strávníky.

Ingredience
  • 1 kg kuřecích prsou
  • 150 g másla
  • 3 mladé cibulky
  • 2 kedlubny
  • 2 mrkve
  • 500 g mraženého nebo čerstvého hrášku
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 l mléka
  • 1 kelímek smetany na vaření
  • 1 lžička koření Tandoori masala
  • sůl, pepř
  • olej podle potřeby

Postup:

  1. Kuřecí maso nakrájíme na kostky, do trochy oleje v míse dáme rozpustit koření, dobře promícháme a do této směsi vložíme nakrájené kuřecí maso.
  2. Znovu promícháme a dáme odležet do lednice alespoň na tři hodiny, poté maso zprudka opečeme dozlatova.
  3. Do většího hrnce dáme na třetinu másla orestovat jemně nakrájenou směs jarní cibulky, kedluben, mrkve a hrášku.
  4. Dusíme lehce osolené doměkka, podlité jen 100 ml vody.
  5. Ve druhém hrnci si připravíme ze zbytku másla a mouky světlou jíšku jako základ na bešamelovou omáčku. Jakmile se mouka s máslem spojí, naředíme litrem mléka a pořádně rozmícháme případné hrudky.
  6. Necháme provařit cca 15 minut a lehce osolíme. Do hladkého bešamelu přidáme kelímek smetany a necháme projít varem.
  7. Do této bešamelové omáčky přelijeme podušenou zeleninu z druhého hrnce a opatrně promícháme, až dojde ke spojení ve výborný kedlubnovo-hráškový bešamel.
  8. Chuť zvýrazníme přidáním pepře, nejvhodnější přílohou jsou opečené bramborové plátky nebo vařené brambory.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.