Bramborové misky s křenem

Tuhlu pikantní dobrotu určitě doma vyzkoušejte. Hodí se na večeři nebo odlehčený oběd.

Seznam surovin je následující:

  • 5 středně velkých brambor
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • 30 g čerstvého křenu
  • 20 g parmazánu
  • sůl, pepř
  • hrst čerstvé petrželky

Postup:

  1. Brambory uvaříme ve slupce doměkka, necháme je vychladnout a potom je podélně rozpůlíme.
  2. Lžící vydlabememe vnitřky brambor a vložíme je do mísy.
  3. Osolíme, opepříme a rozmačkáme se dvěma lžícemi másla a zakysanou smetanou.
  4. Křen oloupeme, nastrouháme na jemném struhadle a přidáme k bramborám.
  5. Nakonec přimícháme strouhaný parmazán nebo jiný oblíbený sýr.
  6. Směsí naplníme vydlabané brambory a položíme na plech s pečicím papírem.
  7. Zprudka zapékáme 10 minut dozlatova, před servírováním posypeme petrželkou.
  8. Do křenové směsi k povýšení chuti vmíchejte nasekanou šunku.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.