Bramborové misky s křenem
Tuhlu pikantní dobrotu určitě doma vyzkoušejte. Hodí se na večeři nebo odlehčený oběd.
Seznam surovin je následující:
- 5 středně velkých brambor
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce zakysané smetany
- 30 g čerstvého křenu
- 20 g parmazánu
- sůl, pepř
- hrst čerstvé petrželky
Postup:
- Brambory uvaříme ve slupce doměkka, necháme je vychladnout a potom je podélně rozpůlíme.
- Lžící vydlabememe vnitřky brambor a vložíme je do mísy.
- Osolíme, opepříme a rozmačkáme se dvěma lžícemi másla a zakysanou smetanou.
- Křen oloupeme, nastrouháme na jemném struhadle a přidáme k bramborám.
- Nakonec přimícháme strouhaný parmazán nebo jiný oblíbený sýr.
- Směsí naplníme vydlabané brambory a položíme na plech s pečicím papírem.
- Zprudka zapékáme 10 minut dozlatova, před servírováním posypeme petrželkou.
- Do křenové směsi k povýšení chuti vmíchejte nasekanou šunku.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
![slovo_nad_zlato.jpg slovo_nad_zlato.jpg](https://brno.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/19c0a47caca04bb76b27ba3edcdf74cd.jpg?itok=1i0_J3I_)
![](https://brno.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/e2afc965669332fc5318f1eaa402a4b5.jpg?itok=i3X2CUFb)
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.