Rozinková srdíčka

Hospodyňky už v tomto předvánočním čase hledají nejlepší recepty na cukroví, vytahují kuchařské zápisky, povídají si o tom s kamarádkami, brouzdají v radách na internetu.

Hledání vás ušetříme a jedno originální těsto vám nabídneme v Apetýtu. Co kdybyste letos vyzkoušeli něco úplně nového? I malinko zdravějšího, protože v receptu na rozinková srdíčka je cukru opravdu jen špetka, a to ještě vanilkového na provonění.

Budete potřebovat:

  • 50 g celozrnné mouky
  • 2 lžíce medu
  • 140 g mletých vlašských ořechů
  • 100 g mletých rozinek
  • 100 ml vody smíchané se šťávou z 1 citronu
  • 1/2 sáčku vanilkového cukru 

Postup:

  1. Mouku, ořechy, spařené a pomleté rozinky a vanilkový cukr smícháme na válu, přidáme tekutý med a citronovou štávu s vodou.
  2. Vypracujeme těsto a necháme jednu hodinu odpočinout, ovšem ideální je nechat těsto zabalené a nechat odpočívat přes noc.
  3. Poté vyválíme plát silný 5 mm a vykrajujeme srdíčka.
  4. Před pečením každé potřeme mlékem a ozdobíme kouskem ořechu nebo polovinou mandle.
  5. Pečeme na 180 stupňů asi 10 minut, než těsto zavoní a zrůžoví.

Pokud celozrnnou mouku vyměníte za bezlepkovou, můžete cukroví nabídnout i těm, kteří mají na lepek alergii. 

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Když vás chytne klasika, nikdy vás už nepustí. I kdybyste se před ní plazili.

Petr Král, hudební dramaturg a moderátor Českého rozhlasu

Nebojte se klasiky!

Nebojte se klasiky!

Koupit

Bum, řach, prásk, křup, vrz, chrum, švuňk, cink. Už chápete? Bicí! Který nástroj vypadá jako obří hrnec ze školní jídelny potažený látkou? Ano, tympán! A který připomíná kuchyňské police? A který zní jako struhadlo? A který jako cinkání skleničkami? A který zní jako vítr?