Paměť národa hledá skryté příběhy a hrdiny. S Petrem Zavadilem můžete nahlédnout do pokladnice historie a lidských osudů

27. červen 2024

27. červen je Den památky obětí komunistického režimu. A právě v tento den byl hostem Českého rozhlasu Zlín Petr Zavadil, ředitel Paměti národa pro Střední Moravu.

Paměť národa je nejrozsáhlejší sbírkou vzpomínek pamětníků důležitých historických událostí 20. století v Evropě. Zahrnuje videozáznamy rozhovorů s pamětníky, digitalizované dokumenty, fotografie a další materiály. Zapojuje se také do vzdělávání a pořádá různé kulturní a vzdělávací akce. Je financována z grantů a darů a zapojují se do ní i děti, které natáčí a zpracovávají rozhovory s pamětníky.

Ředitelem Paměti národa pro Střední Moravu je Petr Zavadil. V rozhovoru prozradil, jak tato unikátní databáze vzniká nebo jak náročné a emotivní je zaznamenávání dějin prostřednictvím autentických svědectví.

Spolu s ním jsme představili například osud rodiny Rajnochů z Rajnochovic, který spadá do projektu Příběhy našich sousedů a točí ho žáci a studenti. Připomněli jsme si i dramatický osud Zdeny Mašínové a dalších žen-hrdinek, které budou představeny v právě vznikajícím komiksu s názvem Tři královny.

Nechte se unést silou lidských příběhů a poslechněte si rozhovor s Petrem Zavadilem v pořadu Apetýt. Průvodcem je moderátorka Českého rozhlasu Zlín Jarka Barboříková. 

Petr Zavadil a Jarka Barboříková
Spustit audio

Související