Diviznový sirup

Jak připravit diviznový sirup, to poradí bylinkářka Blanka Kocourková, která je pravidelným hostem našeho dopoledního vysílání. 

Postup:

  1. Do čtyřlitrové láhve vrstvíme střídavě diviznové květy a cukr (2 kg).
  2. Láhev postavíme do okna na sluníčko.
  3. Denně musíme zamíchat, aby květy byly stále ponořené ve vzniklé šťávě.
  4. Až přestanou květy vystupovat nahoru a zůstanou na dně jako těžká hnědá hmota, poté zfiltrujeme přes řídké plátno, nejlépe dvakrát.
  5. Sirup nalijeme do umytých a alkoholem vypláchnutých skleniček a dobře je uzavřeme.
  6. Dobré je sirup sterilizovat.

Dávkování sirupu: dospělí 3x denně polévkovou lžíci, děti 3x denně čajovou lžičku, případně i v noci při dráždivém kašli.

Čaj i olej z divizny

Připravit si můžete i diviznový čaj. Ten pomáhá proti kašli, rýmě, zánětu průdušek a vyvolá pocení při nachlazení. Jak na to? Dvě lžičky usušených květů zalejete 250 ml vroucí vody a necháte 10 minut louhovat, přecedíte přes husté sítko a popíjíte 1-2 šálky denně.

Vyzkoušet můžete i diviznový olej. Čerstvé květy zalejete olivovým nebo slunečnicovým olejem a necháte 14 dní stát na slunci, scedíte a uložíte v chladu. Použijete jej k léčení vředů, otoků a zmírnění bolestí, které způsobují křečové žíly.

Související

  • Sirup z pampelišek

    S malým předstihem přinášíme návod na to, jak zpracovat pampeliškové květy. Tento recept nám poskytla bylinkářka Blanka Kocourková.

  • Čaj a sirup z rýmovníku

    V dnešním Apetýtu vám nabízíme hned dvě možnosti zpracování rýmovníku.

  • Sirup z červené řepy

    V úterních apetýtových receptech se vracíme k červené řepě. Věděli o ní už lidé ve starověku. Tehdy ale nejedli její bulvy, nýbrž mladé listy.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Když vás chytne klasika, nikdy vás už nepustí. I kdybyste se před ní plazili.

Petr Král, hudební dramaturg a moderátor Českého rozhlasu

Nebojte se klasiky!

Nebojte se klasiky!

Koupit

Bum, řach, prásk, křup, vrz, chrum, švuňk, cink. Už chápete? Bicí! Který nástroj vypadá jako obří hrnec ze školní jídelny potažený látkou? Ano, tympán! A který připomíná kuchyňské police? A který zní jako struhadlo? A který jako cinkání skleničkami? A který zní jako vítr?