Diviznový sirup
Jak připravit diviznový sirup, to poradí bylinkářka Blanka Kocourková, která je pravidelným hostem našeho dopoledního vysílání.
Postup:
- Do čtyřlitrové láhve vrstvíme střídavě diviznové květy a cukr (2 kg).
- Láhev postavíme do okna na sluníčko.
- Denně musíme zamíchat, aby květy byly stále ponořené ve vzniklé šťávě.
- Až přestanou květy vystupovat nahoru a zůstanou na dně jako těžká hnědá hmota, poté zfiltrujeme přes řídké plátno, nejlépe dvakrát.
- Sirup nalijeme do umytých a alkoholem vypláchnutých skleniček a dobře je uzavřeme.
- Dobré je sirup sterilizovat.
Dávkování sirupu: dospělí 3x denně polévkovou lžíci, děti 3x denně čajovou lžičku, případně i v noci při dráždivém kašli.
Čaj i olej z divizny
Připravit si můžete i diviznový čaj. Ten pomáhá proti kašli, rýmě, zánětu průdušek a vyvolá pocení při nachlazení. Jak na to? Dvě lžičky usušených květů zalejete 250 ml vroucí vody a necháte 10 minut louhovat, přecedíte přes husté sítko a popíjíte 1-2 šálky denně.
Vyzkoušet můžete i diviznový olej. Čerstvé květy zalejete olivovým nebo slunečnicovým olejem a necháte 14 dní stát na slunci, scedíte a uložíte v chladu. Použijete jej k léčení vředů, otoků a zmírnění bolestí, které způsobují křečové žíly.
Související
-
Sirup z pampelišek
S malým předstihem přinášíme návod na to, jak zpracovat pampeliškové květy. Tento recept nám poskytla bylinkářka Blanka Kocourková.
-
Sirup z červené řepy
V úterních apetýtových receptech se vracíme k červené řepě. Věděli o ní už lidé ve starověku. Tehdy ale nejedli její bulvy, nýbrž mladé listy.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka