Diviznový sirup

Jak připravit diviznový sirup, to poradí bylinkářka Blanka Kocourková, která je pravidelným hostem našeho dopoledního vysílání. 

Postup:

  1. Do čtyřlitrové láhve vrstvíme střídavě diviznové květy a cukr (2 kg).
  2. Láhev postavíme do okna na sluníčko.
  3. Denně musíme zamíchat, aby květy byly stále ponořené ve vzniklé šťávě.
  4. Až přestanou květy vystupovat nahoru a zůstanou na dně jako těžká hnědá hmota, poté zfiltrujeme přes řídké plátno, nejlépe dvakrát.
  5. Sirup nalijeme do umytých a alkoholem vypláchnutých skleniček a dobře je uzavřeme.
  6. Dobré je sirup sterilizovat.

Dávkování sirupu: dospělí 3x denně polévkovou lžíci, děti 3x denně čajovou lžičku, případně i v noci při dráždivém kašli.

Související

  • Sirup z pampelišek

    S malým předstihem přinášíme návod na to, jak zpracovat pampeliškové květy. Tento recept nám poskytla bylinkářka Blanka Kocourková.

  • Čaj a sirup z rýmovníku

    V dnešním Apetýtu vám nabízíme hned dvě možnosti zpracování rýmovníku.

  • Sirup z červené řepy

    V úterních apetýtových receptech se vracíme k červené řepě. Věděli o ní už lidé ve starověku. Tehdy ale nejedli její bulvy, nýbrž mladé listy.