Zapečené špenátové noky

Apetýt je tu s námětem na svěží a lehkou večeři, po které vám nebude těžko. Tak se do toho pojďte pustit!

Budete potřebovat:

  • 200 g listového špenátu (čerstvého nebo mraženého)
  • 200 g nízkotučného tvarohu
  • 3 žloutky
  • polohrubou mouku podle potřeby
  • 150 g zakysané smetany
  • 1 stroužek česneku
  • trochu bílého pepře a soli
  • špetku muškátového oříšku
  • strouhaný parmazán

Postup:

  1. Listový špenát povaříme krátce ve vodě, vodu nevyléváme, schováme si ji na později, až budeme noky vařit.
  2. Špenát necháme vychladnout a pak ho najemno nasekáme, přidáme tvaroh, žloutky, sůl, pepř a muškátový oříšek.
  3. Potom přisypáváme mouku tak, abychom vyytvořili nelepivé těsto. Z něj pomocí dvou čajových lžiček tvoříme noky, které vložíme do vroucí osolené vody s kapkou oleje.
  4. Noky vaříme do té doby, než vyplavou na povrch. Jsou to asi tři minuty.
  5. Troubu rozpálíme na 250 stupňů a hotové okapané noky klademe na plech s pečicím papírem, zasypeme parmazánem a necháme zprudka asi 4 minuty zapéct v troubě.
  6. Noky podáváme s dipem, který připravíme tak, že prolisovaný česnek vmícháme do zakysané smetany, osolíme a opepříme podle chuti a můžeme na talíři dozdobit i čerstvou zeleninou.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.