Zapečené špenátové noky
Apetýt je tu s námětem na svěží a lehkou večeři, po které vám nebude těžko. Tak se do toho pojďte pustit!
Budete potřebovat:
- 200 g listového špenátu (čerstvého nebo mraženého)
- 200 g nízkotučného tvarohu
- 3 žloutky
- polohrubou mouku podle potřeby
- 150 g zakysané smetany
- 1 stroužek česneku
- trochu bílého pepře a soli
- špetku muškátového oříšku
- strouhaný parmazán
Postup:
- Listový špenát povaříme krátce ve vodě, vodu nevyléváme, schováme si ji na později, až budeme noky vařit.
- Špenát necháme vychladnout a pak ho najemno nasekáme, přidáme tvaroh, žloutky, sůl, pepř a muškátový oříšek.
- Potom přisypáváme mouku tak, abychom vyytvořili nelepivé těsto. Z něj pomocí dvou čajových lžiček tvoříme noky, které vložíme do vroucí osolené vody s kapkou oleje.
- Noky vaříme do té doby, než vyplavou na povrch. Jsou to asi tři minuty.
- Troubu rozpálíme na 250 stupňů a hotové okapané noky klademe na plech s pečicím papírem, zasypeme parmazánem a necháme zprudka asi 4 minuty zapéct v troubě.
- Noky podáváme s dipem, který připravíme tak, že prolisovaný česnek vmícháme do zakysané smetany, osolíme a opepříme podle chuti a můžeme na talíři dozdobit i čerstvou zeleninou.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.