Sirup z červené řepy
V úterních apetýtových receptech se vracíme k červené řepě. Věděli o ní už lidé ve starověku. Tehdy ale nejedli její bulvy, nýbrž mladé listy. Ty se i dnes dají využít do polévek anebo připravit podobně jako špenát.
S červenou řepou si v kuchyni můžete opravdu vyhrát. Možností existuje nepřeberné množství. My dnes konkrétně nabízíme recept na Sirup z červené řepy, který nám poslala posluchačka Milada.
Budete potřebovat:
- červenou řepu (množství kolik chceme)
- citon
- kyselina citronová
- cukr
- malinová třešť
Postup:
- Libovolné množství řepy nastrouháme najemno a zalejeme přiměřeným množstvím převařené vychlazené vody.
- Vše mám být ponořené.
- Přidáme rozkrojený citron a trochu kyseliny citronové a necháme do druhého dne odstát.
- Poté scedíme.
- Na 1 litr šťávy pak přidáme 1 kilogram cukru, dochutíme citronovou šťávou a také malinovou třeští.
Tip: Pevný podíl řepy, který nám zůstane po scezení, není potřeba vyhazovat. Přidáme jakékoliv ovoce (malina, ostružina, borůvka, černý jeřáb apod.). Chceme-li hladký džem, rozmixujeme a pomocí želírovacího cukru uděláme podle návodu marmeládu.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.