Čaj a sirup z rýmovníku

V dnešním Apetýtu vám nabízíme hned dvě možnosti zpracování rýmovníku.

Je možné ho pěstovat jako běžnou pokojovou rostlinu, snadno zakoření z řízků stonků. Jedná se o velmi nenáročný druh, kterému se daří i v polostínu. Ideální jsou pro něj denní teploty v rozmezí od 22 do 28 °C, má poměrně mělké kořeny, ale ukládá vodu ve svých stoncích, a proto dokáže zvládnout i delší období sucha. 

Široké antibakteriální uplatnění má rýmovník citronový při infekcích úst, krku a dýchacích cest. Tento druh slouží také k léčbě infekcí močových cest. Nejjednodušší je připravit si z rýmovníku čaj. Stačí listy zalít teplou vodou kolem 80 °C a nechat pět minut louhovat. Je možné osladit medem a pak popíjet.

Máme pro vás ještě jeden tip, jak využít rýmovník. Pojďme si společně připravit sirup.

Budete potřebovat: 

  • 30–40 středních lístků rýmovníku
  • 1 kg cukru krupice (může být i třtinový)
  • 1 pomeranč 
  • 1 citron (citrusy chemicky neošetřené) 
  • vodu

Postup:

  1. Pomeranč a citron i s kůrou nakrájejte na plátky.
  2. Očištěné, ale neumyté lístky rýmovníku nasypte do hrnce, přidejte plátky citrusových plodů a vše zalijte horkou vodou tak, aby všechny suroviny byly zcela ponořené.
  3. Přiklopte pokličkou a nechte nejméně 24 hodin – klidně ale i 48 hodin – stát v pokojové teplotě.
  4. Hotový výluh přeceďte přes husté síto nebo čistý ubrousek do jiného hrnce a přiveďte k varu.
  5. Snižte teplotu a opatrně přisypte cukr.
  6. Za občasného míchání vařte na mírném ohni a nechte výluh redukovat, dokud nedostane měděný odstín a nezačne lehce houstnout.
  7. Konzistenci sirupu vyzkoušíte tak, že pomocí lžičky odkápnete malé množství na čistý talířek.
  8. Pokud kapička bude držet tvar, je nejvyšší čas sirup odstavit. Po zchladnutí totiž hodně zhoustne.
  9. Ještě teplým sirupem ihned naplňte skleničky, pevně je uzavřete a otočte dnem vzhůru.
  10. Uchovávejte nejlépe v temnu na chladném místě.

Související

  • Šípkový sirup

    Za receptem Apetýtu se vydáme do Bořetic u Hustopečí, tam přímo u kostela najdete designový kontejner na dvorku bořetické fary. A to i s posezením pod jabloní.

  • Sirup z červené řepy

    V úterních apetýtových receptech se vracíme k červené řepě. Věděli o ní už lidé ve starověku. Tehdy ale nejedli její bulvy, nýbrž mladé listy.

  • Sirup z kontryhele

    Sbírá se od jara do podzimu a říká se o něm, že je především ženskou bylinou.