Koláč s pórkem

Vyzkoušejte doma koláč s pórkem podle Apetýtu! Můžete si pohrát i s variantami hlavní náplně a pórek vyměnit za špenátové listy. Nebo použít mix obou zelenin.

Na základní pórkovou verzi budete potřebovat tyto ingredience:

  • 200 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 100 g másla
  • 2 lžíce vody
  • špetku soli a sody

na náplň:

  • 1 pórek
  • 2 lžíce oleje
  • 150 g anglické slaniny
  • 300 ml zakysané smetany
  • 3 vejce
  • 1 kulatý sýr s plísní
  • špetka sušeného tymiánu, sůl a pepř

Postup:

  1. Hladkou mouku se solí smícháme s jedlou sodou, vejcem, rozměklým máslem a vodou.
  2. Vše zpracujeme do těsta, kulatou koláčovou formu vyložíme pečicím papírem a těsto rozválíme tak, aby vznikly trochu vyvýšené okraje.
  3. Pórek nakrájíme na kolečka a na rozpáleném oleji opečeme na kousky nakrájenou slaninu, přidáme pórek a společně vše krátce podusíme.
  4. Směs necháme lehce vychladnout. Zatím si rozmícháme zakysanou smetanu s vejci, solí, pepřem a tymiánm.
  5. Pórkovou směs rozprostřeme na těsto a zalijeme smetanovou omáčkou, navrch rozpostřeme sýr nakrájený na tenké plátky a vše zapečeme v troubě při teplotě 180 stupňů alespoň 30 minut.
  6. Koláč je výborný jak teplý, tak studený.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.