Koláč s pórkem
Vyzkoušejte doma koláč s pórkem podle Apetýtu! Můžete si pohrát i s variantami hlavní náplně a pórek vyměnit za špenátové listy. Nebo použít mix obou zelenin.
Na základní pórkovou verzi budete potřebovat tyto ingredience:
- 200 g hladké mouky
- 1 vejce
- 100 g másla
- 2 lžíce vody
- špetku soli a sody
na náplň:
- 1 pórek
- 2 lžíce oleje
- 150 g anglické slaniny
- 300 ml zakysané smetany
- 3 vejce
- 1 kulatý sýr s plísní
- špetka sušeného tymiánu, sůl a pepř
Postup:
- Hladkou mouku se solí smícháme s jedlou sodou, vejcem, rozměklým máslem a vodou.
- Vše zpracujeme do těsta, kulatou koláčovou formu vyložíme pečicím papírem a těsto rozválíme tak, aby vznikly trochu vyvýšené okraje.
- Pórek nakrájíme na kolečka a na rozpáleném oleji opečeme na kousky nakrájenou slaninu, přidáme pórek a společně vše krátce podusíme.
- Směs necháme lehce vychladnout. Zatím si rozmícháme zakysanou smetanu s vejci, solí, pepřem a tymiánm.
- Pórkovou směs rozprostřeme na těsto a zalijeme smetanovou omáčkou, navrch rozpostřeme sýr nakrájený na tenké plátky a vše zapečeme v troubě při teplotě 180 stupňů alespoň 30 minut.
- Koláč je výborný jak teplý, tak studený.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.