Pstruh v mandlové omáčce

Ryby dřív patřily k všední položce na jídelníčku. Děvečky a čeledíni si prý dokonce hospodáři stěžovali, že ji nechtějí mít na stole každý den.

To my jsme na tom podle statistik se spotřebou rybího masa mnohem hůř – oproti ostatním zemím EU sníme asi poloviční množství, tedy 5,5 kg ryb na obyvatele za rok, oproti průměrným 11 kg.

Zdá se vám, že je ryba příliš cítit rybinou? Dejte ji na 20 minut do vlažného mléka. Pak ji omyjte, pokapejte citronem, posolte a pokračujte v přípravě obvyklým způsobem.

Ingredience:

  • 4 pstruzi
  • 2 citrony nakrájené na tenké plátky
  • 125 g rozpuštěného másla
  • 60 g plátků mandlí
  • 90 ml suchého bílého vína
  • čerstvá petrželka (jemně nasekaná)
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Vykuchané pstruhy pečlivě omyjeme a důkladně osušíme. Zevně i uvnitř dobře osolíme a trochu opepříme. Předehřejeme troubu na 200 °C.
  2. Ryby vyskládáme na plech, na povrchu pstruhy diagonálně nařízneme a naplníme citronovými plátky a zalijeme rozpuštěným máslem.
  3. Pečeme odkryté po dobu 20 minut.
  4. V malé pánvi na másle opražíme mandlové plátky, až lehce zhnědnou.
  5. Přilijeme bílé víno a přidáme petrželku.
  6. Přivedeme k varu a vytvořenou omáčkou zalijeme pstruhy.
  7. Pečeme v troubě dalších 5 minut.
  8. Pstruhy podáváme s na másle opečenými brambory nebo křupavou bagetkou.

Související