Pstruh v mandlové omáčce
Ryby dřív patřily k všední položce na jídelníčku. Děvečky a čeledíni si prý dokonce hospodáři stěžovali, že ji nechtějí mít na stole každý den.
To my jsme na tom podle statistik se spotřebou rybího masa mnohem hůř – oproti ostatním zemím EU sníme asi poloviční množství, tedy 5,5 kg ryb na obyvatele za rok, oproti průměrným 11 kg.
Zdá se vám, že je ryba příliš cítit rybinou? Dejte ji na 20 minut do vlažného mléka. Pak ji omyjte, pokapejte citronem, posolte a pokračujte v přípravě obvyklým způsobem.
Ingredience:
- 4 pstruzi
- 2 citrony nakrájené na tenké plátky
- 125 g rozpuštěného másla
- 60 g plátků mandlí
- 90 ml suchého bílého vína
- čerstvá petrželka (jemně nasekaná)
- sůl, pepř
Postup:
- Vykuchané pstruhy pečlivě omyjeme a důkladně osušíme. Zevně i uvnitř dobře osolíme a trochu opepříme. Předehřejeme troubu na 200 °C.
- Ryby vyskládáme na plech, na povrchu pstruhy diagonálně nařízneme a naplníme citronovými plátky a zalijeme rozpuštěným máslem.
- Pečeme odkryté po dobu 20 minut.
- V malé pánvi na másle opražíme mandlové plátky, až lehce zhnědnou.
- Přilijeme bílé víno a přidáme petrželku.
- Přivedeme k varu a vytvořenou omáčkou zalijeme pstruhy.
- Pečeme v troubě dalších 5 minut.
- Pstruhy podáváme s na másle opečenými brambory nebo křupavou bagetkou.
Související
-
Rozmarýn třikrát jinak: krusta, pstruh i víno
Tématem pondělních Babských rad byl rozmarýn, pojďte si připomenout, jak ho nápaditě využít v kuchyni.
-
Blaho v puse. To je pstruh lososovitý s ořechovo-bylinkovou krustou a šťouchané brambory se špenátem
Velké plus této unikátní ryby je její poměrně snadná dostupnost v čerstvém stavu, nekomplikovaná příprava a chutné jemné maso. Pstruh je noblesní ryba.
-
Pečená zelenina s klobáskou
Tento recept Apetýtu vás překvapí výtečnou chutí. Pečená zelenina s klobáskou by mohla být ideální večeří, kterou zvládnete levou zadní – stačí dát vše na jeden plech.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.