Rozmarýn třikrát jinak: krusta, pstruh i víno

Tématem pondělních Babských rad byl rozmarýn, pojďte si připomenout, jak ho nápaditě využít v kuchyni.

  • Snítky rozmarýnu svažte k sobě a použijte je coby mašlovačku na ochucení masa před grilováním.
  • Rozmarýn je výborný na ochucení hrubozrnné soli, dá se naložit do oleje a octa.
  • Osvěžující je limonáda z čerstvého rozmarýnu s přidáním meruněk, malin nebo okurky.
  • Rozmarýnem můžete ochutit lečo, polévku z rajčat nebo pokrmy z lilků. Výborně chutná také s olivami.

Vyzkoušejte tři jednoduché recepty, kde rozmarýn využijete.

Krustička s rozmarýnem

Plátky krůtího, vepřového nebo kuřecího masa obalte v mouce, vajíčku a směsi strouhanky z parmazánu, rozmarýnu a rozmixovaných vlašských ořechů. Smažte pomalu nejlépe na přepuštěném másle.

Pstruh s rozmarýnem

Dvě snítky rozmarýnu zasuňte do pstruha, přidejte plátek citronu, dva stroužky česneku. Zevnitř i zvenčí osolte, uvnitř i lehce opepřete. Pstruha pečte v troubě nebo grilujte.

Rozmarýnové víno

  • 1 l bílého vína
  • 80 g rozmarýnu

Smíchejte a v dobře uzavřené lahvi nechte 14 dní macerovat. Poté sceďte a užívejte 3x denně 100 ml. Rozmarýnové víno pomáhá na zklidnění organismu.

Na závěr jedna rada, která nepatří do kuchyně, ale do šatníku. Voňavý rozmarýn je také výborný k použití do voňavých pytlíčků, které vám provoní skříň i ochrání oblečení před moly.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.