Jeden z nejvýznamnějších sládků vařil pivo v Brně, jeho jméno dnes ale lidem moc neřekne, myslí si pivní historik
Počátky pivovarnictví v Brně až po současnost zmapujeme společně s pivním historikem Filipem Vránou. Kdo měl právo jako první vařit pěnivý mok a jaké osobnosti hrály v pivovarnictví důležitou roli? „Významných osobností si v Brně málo vážíme. Jednou z nich byl i František Ondřej Poupě,“ myslí si Vrána. „Máme to štěstí, že svou stopu zanechal v Brně. Zavedl takový vědecký přístup vaření piva, kdy každá várka byla jiná.“ Poslechněte si rozhovor!
Související
-
Správná teplota piva je základ, říká mistr světa v jeho čepování
Jakou teplotu by mělo mít právě načepované pivo? Lukáš Svoboda, mistr výčepní restaurací Lokál a mistr světa v čepování piva nám to vysvětlil.
-
Pivo z tanku není lepší, než to ze sudu, tvrdí pivovarník
Jaké je pivo z tanku ve srovnání s tím ze sudu? Podle zkušeného pivovarníka Milana Rambouska je pivo z tanku spíše módním trendem a nemusí být vždy výhodou.
-
Které pivo je nejlepší? Dobrý sládek se pozná podle desítky, říká sládek Tomáš Vodochodský
Kde se pivo vaří, tam se dobře daří. A to je určitě v Kostelci nad Černými lesy, kde v místním pivovaru vaří „tekutý chléb“ sládek Tomáš Vodochodský.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.