Správná teplota piva je základ, říká mistr světa v jeho čepování

Jakou teplotu by mělo mít právě načepované pivo? Lukáš Svoboda, mistr výčepní restaurací Lokál a mistr světa v čepování piva nám to vysvětlil. Učí nové kolegy čepovat tak, aby si host pochutnal na pivu, které si objednal.

Čepuje se několika způsoby – těm se říká mlíko, šnyt, hladinka nebo čochtan.
Klasický způsob čepování piva na jeden zátah – to je hladinka. Čepuje se do vymyté a vychlazené sklenice, pivo musí mít bohatou krémovou pěnu a také ideální teplotu. A jsme u toho.

Vychlazený český ležák

„Teplota ležáků nebo výčepních piv vyrobených v Česku by měla být ideálně 5 až 7 stupňů Celsia,“ vysvětluje. I doma, pokud si je přineseme v lahvi, bychom se k nim měli chovat tak, jak jim to sládek naordinoval. „Podávat je nejen při vyšší teplotě, ale i v odpovídajícím skle,“ dodává.

Ideální teplota dalších piv

Bublinka na načepovaném pivu je podpisem výčepního

Některé restaurace mívají na čepu i další druhy piv. Piva typu ale (ejl) se podávají za vyšší teploty, okolo 8 až 10 stupňů. U belgických speciálů, například trapistických piv nebo lambicků (lambíků) je to i nad 10 stupňů. To jsou piva s vyšším obsahem alkoholu, u nás podávaná spíš jako rarity. Jsou k mání především v pivotékách.

Jak se měří teplota

Na kolik stupňů bude vychlazené pivo, které Lukáš Svoboda načepuje? Podáme teploměr a zjistíme to. Nejprve změříme teplotu vody v nerezové vaně, kde jsou u výčepu uskladněné sklenice. Teploměr ukázal10 stupňů Celsia. V Česku máme raději studenější piva. A piva, která se čepují v Lokálech, mají teplotu do5 stupňů Celsia. Zakládají si na tom, že mají pečlivě ošetřené pivo do posledního loku.

Teplota se mění

Pivo na výčepu nesmí zůstat ležet, výjimkou je, že si ho tam položí štamgast

Mistr výčepní vzal vychlazený půllitr, načepoval do něj pivo na jeden zátah, takzvanou hladinku a změřil teplotu piva = 3,2 stupně! „Na začátku máme pivo hodně studené. Ale až ho bude host za 20 minut dopíjet, teplota ještě bude solidní, asi 8 stupňů,“ dodává Lukáš Svoboda, mistr světa v čepování piva.

Bezchybné pivo

Důležité je, aby sklo bylo perfektně čisté, nachlazené a mokré. To jsou tři podmínky, které musí být splněny, abych načepoval bezchybné pivo,“ popisuje Lukáš Svoboda.