Náhrada pečiva i pomocník při hubnutí. Vyzkoušejte semínkový knäckebrot podle Babských rad
Knäckebrot je náhradou pečiva a může se stát i pomocníkem při hubnutí. Jeho domácí variantu si připravíte jednoduše. Jak na to, řeknou Babské rady.
Potřebovat budete větší množství semínek a méně mouky. Ideální jsou loupaná slunečnicová semínka. Jsou zdrojem vitaminu E, hořčíku a selenu. Nevynechejte ovesné vločky, které jsou bezlepkové a dobře stravitelné. Další ingrediencí jsou lněná semínka s výraznou oříškovou chutí. Před použitím je pomelte – jsou bohatá na omega-3 kyseliny, antioxidanty i vlákninu. A zapomenout nemůžeme ani na chia semínka, která namočením nabobtnají a dopomohou v receptu ke spojení hmoty. Pokud mouku, pak žitnou.
Pracovat můžete s různou konzistencí těsta. To tužší vyválejte dotenka za pomoci potravinové fólie a válečku, v případě řídkého těsta rozetřete hmotu na plech stěrkou. Pečte do zlatova a do křupava.
Související
-
Kateřina Cajthamlová: Strava má být různorodá a přirozená. Jen v ní je potřebné množství vitamínů
Vitamíny jsou pro nezbytné pro mnoho funkcí našeho těla. To si je ale v převážné většině neumí vyrobit a získává je hlavně z toho, co sníme.
-
Co je zdravé, to není chutné? Stravování je často o zvyku, zkusme to jinak, nabádá foodblogerka
„Hnacím motorem ve stravování jsou vždy propady. Až se dostaneme do úzkých, tak to teprve začneme řešit,“ říká v Apetýtu foodblogerka Věra Strnadová.
-
Ve společnosti je tlak na dokonalost, to ale o pečení chleba neplatí, zdůrazňuje Gabriela Hradecká
„Hlavní ingrediencí při pečení chleba je aspoň minimální ochota se to naučit. A dá se péct i v remosce,“ říká Gabriela Hradecká, autorka knih o domácím pečení chleba.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.