Ve společnosti je tlak na dokonalost, to ale o pečení chleba neplatí, zdůrazňuje Gabriela Hradecká
„Hlavní ingrediencí při pečení chleba je aspoň minimální ochota se to naučit. A dá se péct i v remosce,“ říká Gabriela Hradecká, autorka knih o domácím pečení chleba.
Čtěte také
Domácímu pečení chleba se věnuje devět let a vydala o tom i dvě knížky. „Kdo nám určuje, jestli se chleba povedl nebo nepovedl? U nás se vždycky chleba snědl! Jestli je líp nebo hůř vykynutý, víc vypečený, na tom nezáleží. Dneska je ve společnosti tlak na dokonalost, ale to není pro chleba správné měřítko. Každý chléb je jedinečný, autentický a nese rukopis svého pekaře.“
Říká o sobě, že je pro ostatní motivátorkou – jí samotné připadá příprava a pečení vlastního chleba už jako samozřejmost. „Za ta léta se pečení stalo součástí biorytmu naší rodiny. Pečení je pro každého, jen jsme za poslední desítky let zapomněli na to, jak se to dělá. Dřív to bylo běžné v každé chalupě, máme to v genech. Když se naučíme, jak celý proces funguje, usadíme si základy a pak už si s chlebem můžeme hrát, třeba ho začít zdobit. Nakonec to ani není moc časově náročné, jen je potřeba všechno dobře naplánovat,“ myslí si zkušená pekařka.
Dvacet let už se také věnuje malým dětem a miminkům, je totiž i lektorkou plavání. „Nadchlo mě to, pracuji i s malými, asi dvouměsíčními dětmi přímo v rodinách, ukazujeme rodičům správné koupání ve vaně, mluvíme s nimi i o všem ostatním, co je zajímá a co potřebují vědět. Když jsou děti větší, plaveme už v bazénu ve skupinkách s rodiči,“ dodává Hradecká.
Jaké mýty o pečení chleba se snaží při své práci vyvracet? Co nemohla pochopit její beskydská babička? A proč nerozdává recepty na potkání? Poslechněte si v záznamu rozhovoru z Apetýtu s Janou Kobylinskou.
Související
-
U mých kuchařských začátků byla maminka, říká finalistka soutěže MasterChef Ivka Malecová
„Když jsem byla v Anglii, neměla jsem u sebe žádné kuchařky, tak jsem mámě vždycky volala z budky a ptala se, jak se dělá vývar nebo paprikáš,“ říká s úsměvem.
-
Kvásek je u nás součástí rodiny. Přežít může až několik století, říká pekař Jan Šmikmátor
„Co se týče kvalitního chleba, v Brně a vlastně v celém Česku, to před 10 lety nebylo nic moc. Teď už máme řadu řemeslných pekáren a je to lepší,“ říká Jan Šmikmátor.
-
Láska prochází žaludkem. Do mexického bistra v Břeclavi chodí lidé na kus řeči i za výborným jídlem
Monika z Břeclavi a Fredy z Guatemaly se seznámili v Americe v japonské restauraci, kde pracovali. Nakonec spolu odjeli do Česka a v Břeclavi si otevřeli mexické bistro.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.