Ve společnosti je tlak na dokonalost, to ale o pečení chleba neplatí, zdůrazňuje Gabriela Hradecká

2. únor 2023

„Hlavní ingrediencí při pečení chleba je aspoň minimální ochota se to naučit. A dá se péct i v remosce,“ říká Gabriela Hradecká, autorka knih o domácím pečení chleba.

Čtěte také

Domácímu pečení chleba se věnuje devět let a vydala o tom i dvě knížky. „Kdo nám určuje, jestli se chleba povedl nebo nepovedl? U nás se vždycky chleba snědl! Jestli je líp nebo hůř vykynutý, víc vypečený, na tom nezáleží. Dneska je ve společnosti tlak na dokonalost, ale to není pro chleba správné měřítko. Každý chléb je jedinečný, autentický a nese rukopis svého pekaře.“

Říká o sobě, že je pro ostatní motivátorkou – jí samotné připadá příprava a pečení vlastního chleba už jako samozřejmost. „Za ta léta se pečení stalo součástí biorytmu naší rodiny. Pečení je pro každého, jen jsme za poslední desítky let zapomněli na to, jak se to dělá. Dřív to bylo běžné v každé chalupě, máme to v genech. Když se naučíme, jak celý proces funguje, usadíme si základy a pak už si s chlebem můžeme hrát, třeba ho začít zdobit. Nakonec to ani není moc časově náročné, jen je potřeba všechno dobře naplánovat,“ myslí si zkušená pekařka.

Pečení chleba

Dvacet let už se také věnuje malým dětem a miminkům, je totiž i lektorkou plavání. „Nadchlo mě to, pracuji i s malými, asi dvouměsíčními dětmi přímo v rodinách, ukazujeme rodičům správné koupání ve vaně, mluvíme s nimi i o všem ostatním, co je zajímá a co potřebují vědět. Když jsou děti větší, plaveme už v bazénu ve skupinkách s rodiči,“ dodává Hradecká.

Jaké mýty o pečení chleba se snaží při své práci vyvracet? Co nemohla pochopit její beskydská babička? A proč nerozdává recepty na potkání? Poslechněte si v záznamu rozhovoru z Apetýtu s Janou Kobylinskou.

Spustit audio

Související