V hlavní roli máta: zkuste mátový sirup i likér na střevní potíže

Pondělní Babské rady se věnovaly mátě. Ta působí na naši duševní pohodu, redukuje stres a uvolňuje napětí. Její svěží vůně je energizující a stimuluje paměť.

Nejjednodušší je žvýkat čerstvé omyté listy během dne, kdykoliv máte pocit křečí, plného žaludku, nadýmání nebo chcete zahnat hlad – pět lístků denně je považováno za ideální denní dávku.

V Apetýtu vám nabídneme hned dva recepty.

Na mátový sirup za studena potřebujete:

  • 6 hrstí čerstvé máty
  • 3 citrony
  • 500 g cukru nebo medu
  • 1 lžičku kyseliny citronové

Převařte více jak 2 litry vody, nechte zchladnout na pokojovou teplotu, nastříhejte nůžkami mátu, přidejte na plátky nakrájené 2 citrony, zamíchejte a na chladném a temném místě nechte stát 48 hodin.

Na mátový likér na střevní potíže si připravte:

  • 2 hrsti listů máty peprné
  • 1 litr alkoholu
  • 20 dkg cukru
  • 1 litr vody

Listy nakrájejte nadrobno, zalijte alkoholem, zazátkujte a nechte 2 dny na slunci louhovat. Poté slijte a doplňte vychladlým svařeným cukrem s vodou. Užívejte 3 lžičky denně.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.