V hlavní roli máta: zkuste mátový sirup i likér na střevní potíže

Pondělní Babské rady se věnovaly mátě. Ta působí na naši duševní pohodu, redukuje stres a uvolňuje napětí. Její svěží vůně je energizující a stimuluje paměť.

Nejjednodušší je žvýkat čerstvé omyté listy během dne, kdykoliv máte pocit křečí, plného žaludku, nadýmání nebo chcete zahnat hlad – pět lístků denně je považováno za ideální denní dávku.

V Apetýtu vám nabídneme hned dva recepty.

Na mátový sirup za studena potřebujete:

  • 6 hrstí čerstvé máty
  • 3 citrony
  • 500 g cukru nebo medu
  • 1 lžičku kyseliny citronové

Převařte více jak 2 litry vody, nechte zchladnout na pokojovou teplotu, nastříhejte nůžkami mátu, přidejte na plátky nakrájené 2 citrony, zamíchejte a na chladném a temném místě nechte stát 48 hodin.

Na mátový likér na střevní potíže si připravte:

  • 2 hrsti listů máty peprné
  • 1 litr alkoholu
  • 20 dkg cukru
  • 1 litr vody

Listy nakrájejte nadrobno, zalijte alkoholem, zazátkujte a nechte 2 dny na slunci louhovat. Poté slijte a doplňte vychladlým svařeným cukrem s vodou. Užívejte 3 lžičky denně.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Lidský faktor jsem znal jako knížku, ale teprve s rozhlasovým zpracováním jsem ho dokonale pochopil...

Robert Tamchyna, redaktor a moderátor Českého rozhlasu Dvojka

Lidský faktor

Lidský faktor

Koupit

Točili jsme zajímavý příběh. Osoby, které jsme hráli, se ocitaly ve vypjatých životních situacích, vzrušující práce pro herce a režiséra. Během dalšího měsíce jsme Jiří a já odehrané repliky svých rolí žili. Fantasmagorické situace posledního dílu příběhu se staly naší konkrétní každodenností. V srpnu Jiří Adamíra zemřel. Lidský faktor byla naše poslední společná práce.“ Hana Maciuchová