Višňové řezy s likérem
O tom, že višňové řezy chutnají skvěle, se přesvědčíte, až je připravíte.
Na těsto si připravte:
- 500 g polohrubé mouky
- 500 g cukru krupice
- 500 g tuku na pečení
- 8 vajec
- 250 ml vaječného likéru
- 1 prášek do pečiva
- 100 g hořké sekané čokolády
- 700 g višňového kompotu
- špetku soli
Na polevu budete potřebovat:
- 200 g ušlehané smetany
- 200 g zakysané smetany
- 2 vanilkové cukry
- 50 ml vaječného likéru
- nastrouhanou čokoládu
Postup:
- V míse vyšleháme tuk, cukr a sůl do pěny, postupně zašleháme celá vejce a vaječný likér.
- Přisypeme mouku s kypřícím práškem a nakonec vmícháme hořkou čokoládu.
- Vše nalijeme do hlubokého pekáče, poklademe okapanými višněmi z kompotu a pečeme na 180 stupňů asi 50 minut.
- Po vychladnutí potřeme korpus polevou – šlehačku smícháme se zakysanou smetanou a cukrem, bílou vrstvu pocákáme vaječným likérem a zdobíme nastrouhanou čokoládou.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.