Zájem o pěstování léčivých bylinek v Česku roste. V truhlících se objevuje nejčastěji máta a kopr

Pěstování léčivých bylin je mezi Čechy stále oblíbenější. Vyplývá to z dat, která sesbírali vědci z brněnské Mendelovy univerzity. Ve srovnání s minulými roky byl letos zájem o některé druhy semen téměř trojnásobný. V truhlících se objevuje nejčastěji máta, kopr nebo třeba koriandr. Kromě domácího pěstování pak lidé mnohem častěji než dřív sbírají léčivky také v přírodě.

„Známí se mě ptají, jak mají co pěstovat, kde seženou osivo, kde seženou sazenice. Mají víc času. Já jsem to někomu nedávno říkala, že jediný, komu prospívá covidová pandemie, jsou moje kvítka doma,“ říká Helena Pluháčková, která je v obležení bylinek nejenom doma, ale také při práci v laboratoři na Agronomické fakultě. Zájem o léčivky podle ní roste posledních několik let. Koronavirová pandemie trend ještě posílila. Například balíčků se semínky kopru už lidé stihli nakoupit přes 180 tisíc.

V truhlíku můžeme pěstovat také kopr

„Vzrostla opravdu enormně poptávka po osivu kopru, protože lidé chtějí pěstovat něco, co má hodně vitamínu C. Hodně se pěstuje máta, bazalka. Teď se využívá i čaj z bazalky. Pak bych řekla, že hodně taková petržel, meduňka.“

Všeho s mírou

Před tím, než lidé s pěstováním bylinek začnou, měli by si o nich nastudovat dostatek potřebných informací. Při nevhodném zkombinování několika léčivek se totiž snadno může stát, že člověka rozbolí břicho nebo se mu rychle rozbuší srdce.

„Obecně se dá říct, že u jakékoliv, i jednodruhové léčivé rostliny, když ji budete užívat, tak na začátku můžete třeba měsíc. Potom ale aspoň čtrnáct dní vynechat a znovu to opakovat. Pořád jsou to rostlinné drogy, a když to budeme přehánět, tak nám zase můžou uškodit,“ podotýká Pluháčková.

Čtěte také

Podmínky pro pěstování léčivek jsou v Česku obecně dobré. Jenom ve volné přírodě roste několik desítek druhů. Nasbírat si lidé mohou kopřivy, květy černého bezu nebo třeba listy břízy. Podle Pluháčkové by ale vždycky měli myslet na to, kde chtějí rostliny trhat. „Máme různé chráněné krajinné oblasti, kde bychom neměli sbírat, kde bychom tu přírodu měli opravdu zachovávat.“

Ideální je vyhnout se místům kolem silnic, železničních tratí, ale i prostoru v blízkosti turistických stezek. „Teď je v přírodě všude hodně lidí, takže popojít si dál a hlavně sbírat tak, aby po mně něco zbylo. A sbírat rostliny v době, kdy se mají sbírat.“ V těchto dnech mohou lidé do přírody vyrazit například na medvědí česnek.

autor: Ivana Chatrná
Spustit audio

Související