Kus vařeného vola

Středeční apetýtový recept nás zavede do královského města Znojma. Pivovarská restaurace hoZpoda sídlí v místech s historií sahajících až do 14. století. V běžném provozu si můžete užít i exkurzi v pivovaru a přivonět k různým druhům chmelu.

Následující recept s lidovým názvem nám poskytl pan Miroslav Harašta.

Budete potřebovat:

  • 800 g hovězích žeber
  • 4 mrkve 
  • 3 petržele
  • 2 velké cibule 
  • lžíci soli 
  • špetku pepře 
  • nové koření a bobkový list 
  • 1 strouhaný křen 

 

  • 800 g brambor
  • špetku soli 
  • špetku mletého kmínu
  • 1 lžíci oleje

Postup:

  1. Z hovězích žeber a kořenové zeleniny připravíme vývar, který je nutno vařit minimálně 5 hodin.
  2. Po dovaření vytáhneme hovězí maso a oddělíme od kosti.
  3. Jakmile maso vychladne, nakrájíme ho na porce.
  4. Takto připravené maso vložíme spolu s nakrájenou zeleninou do hrnce, kde ho podlijeme vývarem a necháme povařit.
  5. Povařené maso jako první vložíme do hluboké misky.
  6. Na maso položíme zeleninu, zalijeme vývarem, přidáme strouhaný křen a posypeme zelenou petrželkou.
  7. Mezitím si nastrouháme brambory, které osolíme a přidáme mletý kmín.
  8. Nastrouhané brambory orestujeme na oleji na pánvi a podáváme je k masu jako přílohu.

Další inspiraci na gastro-výlety po jižní Moravě najdete na webu gourmetjiznimorava.cz.

Související

  • Grilovaná vepřová žebra

    Sláva zdravým kvasinkám! Pivovarnické zvolání je z Kyjovského pivovaru, kde Tomáš Machalínek dokáže s pivem skloubit i gastronomii.

  • Krůtí na liškách

    Dnes si společně připravíme recept, který voní houbami, ale i kmínem – krůtí na liškách.

  • Bukovanská kapustnice

    Za receptem do středečního Apetýtu se vydáme do srdce Slovácka, kde stojí replika starého holandského větrného mlýna – Bukovanský mlýn je vyhlášeným turistickým cílem.