Krůtí na liškách

Dnes si společně připravíme recept, který voní houbami, ale i kmínem – krůtí na liškách.

Recept nám zprostředkují dva vášniví vyznavači ekologie, Rakušan a moravský rodák. Ti v roce 1992 opravili areál starého zdevastovaného Havlíčkova mlýna v Čejkovicích a díky nim nad historickými Templářskými sklepy vyrostl areál, kde se zpracovávají bylinky, čaje a koření z ekologického zemědělství.

V běžném provozu Sonnentoru tam můžete zažít exkurzi ve výrobě nebo objevit Bylinkový ráj, kavárnu, čajový salón i zahradu svaté Hildegardy s vyhlídkou.

Budete potřebovat:

  • 500 g krůtího masa
  • 4 lžíce ghí (přepuštěného másla)
  • 1 šalotku
  • 1 hrst lišek
  • 200 ml (ovesné) smetany
  • 100 ml vývaru
  • snítku čerstvého tymiánu
  • kmín, sůl a pepř

Postup:

  1. Maso osolíme a mírně opepříme, opečeme na přepuštěném másle ze všech stran, aby se hezky zatáhlo.
  2. Poté ho dáme na chvíli odpočívat do rendlíku s pokličkou.
  3. Na pánev přidáme zbytek přepuštěného másla a zpěníme šalotku, přidáme umyté a osušené lišky a kmín.
  4. Vše podlijeme vývarem a doplníme (ovesnou) smetanou. Pokud s laktózou problém nemáte, můžete samozřejmě při vaření použít klasickou smetanu. 
  5. Osolíme a opepříme podle chuti.
  6. Do pánve vrátíme krůtí maso a společně dusíme 30 minut pod pokličkou.
  7. Na závěr posypeme čerstvým tymiánem.

Pokud vás podzimní výlet přivede k Čejkovicím, určitě si prohlédněte kapličku Hradištěk nebo zkuste stezku nad vinohrady na Kobylím vrchu. Další inspiraci na gastro-výlety po jižní Moravě najdete na webu gourmetjiznimorava.cz.

Související

  • Bukovanská kapustnice

    Za receptem do středečního Apetýtu se vydáme do srdce Slovácka, kde stojí replika starého holandského větrného mlýna – Bukovanský mlýn je vyhlášeným turistickým cílem.

  • Flank steak se salátkem

    Za receptem do pátečního Apetýtu se vydáme do Popic do vinařství Gotberg. Ocenění tady sbírají vína, ale také budova vinařství.

  • Pomerančové kuře

    Pro recept na pomerančové kuře zavítáme do Vinařství Gotberg.