Flank steak se salátkem
Za receptem do pátečního Apetýtu se vydáme do Popic do vinařství Gotberg. Ocenění tady sbírají vína, ale také budova vinařství. Místo nabízí úchvatný výhled na Pálavu z otevřené terasy.
Vlnící se řádky vinohradů a vesničky s věžemi kostelíků... V téhle krajině vinaři v rámci česko-rakouského projektu Ecowin pracují v režimu pro ochranu přírody a ekologizaci vinohradnictví.
Pro milovníky přírody se nabízí také výlet přes Pouzdřanskou step nebo výšlap na zříceniny hradů. Zkušené chodce může zlákat i nedaleká Svatojakubská cesta. A teď už se pojďme vrhnout na dobré jídlo – připravíme si flank steak se salátkem.
Budete potřebovat:
- 800 g kvalitního vyzrálého hovězího pupku
- sůl
- drcený černý pepř
- 250 ml olivového oleje
Na svěží salát si připravte:
- 250 g rukoly
- 150 g cherry rajčátek
- 3 lžíce olivového oleje
- 5 lžic balzamikového octa
- sůl
- mletý černý pepř
- 2 lžíce opražených piniových oříšků
- 80 g hoblinek parmezánu
Postup:
- Maso očistěte, opepřete, polijte trochou oleje a nechte odložit 60 min. při pokojové teplotě.
- Odleželé maso osolte, položte na rozpálenou pánev nebo gril a opékejte z každé strany asi 5 minut dle výšky masa tak, aby maso zůstalo uvnitř růžové.
- Pokud máte vpichový teploměr, zapíchněte ho do středu masa a grilujte, dokud pupek nedosáhne teploty 50 °C.
- Zbylý olej nalijte do menšího pekáčku a ogrilované maso do něj vložte.
- Nechte ho v něm asi 10 minu odpočnout.
A ještě zbývá zdravá příloha...
- Rukolu properte ve studené vodě a nechte okapat.
- Rajčátka omyjte a nakrájejte na menší kousky.
- V menší misce prošlehejte olej s octem, solí a pepřem.
- Zeleninu dejte do mísy a posypte oříšky.
- Nakonec přidejte hobliny parmezánu.
- Flank steak vyjměte z oleje a nakrájejte na tenké plátky.
Další inspiraci na gastro-výlety po jižní Moravě najdete na webu gourmetjiznimorava.cz.
Související
-
Pivovarský guláš
V Kyjovském pivovaru to žije! S úctou k rodinné tradici tamní šéfkuchař vybral do Apetýtu jeden klasický recept. Pojďte si uvařit Pivovarský guláš Miroslava Ratuského.
-
Šípkový sirup
Za receptem Apetýtu se vydáme do Bořetic u Hustopečí, tam přímo u kostela najdete designový kontejner na dvorku bořetické fary. A to i s posezením pod jabloní.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka