Pivovarský guláš
V Kyjovském pivovaru to žije! S úctou k rodinné tradici tamní šéfkuchař vybral do Apetýtu jeden klasický recept. Pojďte si uvařit Pivovarský guláš Miroslava Ratuského.
Potřebovat budete následující suroviny:
- 750g hovězího zadního
- 3 cibule
- 2 stroužky česneku
- sádlo
- rajský protlak
- sůl, pepř, kmín, sladkou mletou papriku, majoránku
- pivo – Kyjovskou světlou Kateřinu 10 %
- perník na strouhání
- domácí pivní chléb
Postup:
- Na sádle zpěníme nakrájenou cibulku, přidáme kmín, rajský protlak, mletou papriku, sůl, pepř, hovězí maso a dusíme do změknutí masa.
- Poté maso vyjmeme a do základu přidáme prolisovaný česnek, pivo a nastrouhaný perník, podusíme a dle potřeby přidáme pomletý domácí pivní chléb.
- Na závěr dochutíme majoránkou, popřípadě ještě solí a pepřem dle chuti.
- Podáváme ideálně s kynutým knedlíkem.
A pokud byste po tomto obědě měli chuť na procházku, nedaleko Kyjova můžete navštívit větrný mlýn v Bukovanech. Ostatně tomuto kraji se často říká moravské Toskánsko. Ideální je toulat se tady na kole nebo s fotoaparátem v ruce.
Další inspiraci na gastro-výlety po jižní Moravě najdete na webu: gourmetjiznimorava.cz
Související
-
Hovězí burger s dýňovou majonézou
Pokud chcete odpověď na otázku, zda k sobě jde původně americký burger a moravské víno, pak navštivte Burgr's club v Lednici.
-
Domácí zadělávané dršťky
Dnes se za receptem vydáme do degustačního sklepa, který je jako z pohádky. Vinařství Piálek a Jager je Vítězem kategorie Vinařství v projektu Gourmet Jižní Morava 2019.
-
Piccalilli aneb nakládaná zelenina po anglicku
Dnes zavítáme na návštěvu do Hraničního zámečku Lednicko-valtického areálu, kde najdeme restaurant Essens.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
![slovo_nad_zlato.jpg slovo_nad_zlato.jpg](https://brno.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/19c0a47caca04bb76b27ba3edcdf74cd.jpg?itok=1i0_J3I_)
![](https://brno.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/e2afc965669332fc5318f1eaa402a4b5.jpg?itok=i3X2CUFb)
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.