Bukovanská kapustnice
Za receptem do středečního Apetýtu se vydáme do srdce Slovácka, kde stojí replika starého holandského větrného mlýna – Bukovanský mlýn je vyhlášeným turistickým cílem.
Mohou se pochlubit vlastní udírnou nebo pekárnou a v běžném provozu je tu i Galerie tupeské keramiky. Unikátní je místní výhled na vrcholky Bílých Karpat a Chřibů. My vám dnes zprostředkujeme recept na bukovanskou kapustnici, který je prověřená místním šéfkuchařem.
Co budete potřebovat?
- 1 lžíci vepřového sádla
- 1 cibuli nadrobno nakrájenou
- 3 prolisované stroužky česneku
- 3 bobkové listy a 1 lžíci sladké papriky
- 1 dcl moravského červeného vína
- 2 uzené klobásky nakrájené na kostičky
- 500 g uzeného masa
- hrnek namočených sušených hub
- 500 g kysaného zelí
- 500 g na kostky nakrájených brambor
- pepř a sůl
Postup:
- V hrnci rozpusťte sádlo, přidejte cibuli a bobkový list.
- Až chytne cibulka mírně zlatavou barvu, přidejte prolisovaný česnek a chvilku společně poduste.
- Do hrnce vlejte 1 dl červeného vína a nechejte ho odvařit. Polévce dodá neopakovatelnou chuť.
- Přisypte papriku, krátce orestujte a přidejte namočené houby, uzené maso a zelí.
- Podlijte 1,5–2 litry vody, osolte, opepřete a vařte zhruba 2 hodiny, dokud zelí nezměkne.
- Klobásky přidejte asi půlhodinku před koncem vaření – jinak pustí tuk a rozpadnou se.
- K polévce nesmí chybět dobrý čerstvý chléb, třeba ten kváskový.
Další inspiraci na gastro-výlety po jižní Moravě najdete na webu: gourmetjiznimorava.cz
Související
-
Pivovarský guláš
V Kyjovském pivovaru to žije! S úctou k rodinné tradici tamní šéfkuchař vybral do Apetýtu jeden klasický recept. Pojďte si uvařit Pivovarský guláš Miroslava Ratuského.
-
Hovězí burger s dýňovou majonézou
Pokud chcete odpověď na otázku, zda k sobě jde původně americký burger a moravské víno, pak navštivte Burgr's club v Lednici.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.