Grilovaná vepřová žebra

Sláva zdravým kvasinkám! Pivovarnické zvolání je z Kyjovského pivovaru, kde Tomáš Machalínek dokáže s pivem skloubit i gastronomii. Nebo vás do piva doslova naložit a nechat relaxovat.

Pro Apetýt vybral klasiku, ale udělanou po slovácku – voňavou a říznou. Připravíme si grilovaná vepřová žebra podle šéfkuchaře Miroslava Ratuského.

Budete potřebovat:

  • vepřová žebra
  • pivo (nejlépe Kyjovská světlá Kateřina 10 %)
  • sůl, pepř a kmín
  • česnek
  • rajský protlak a kečup
  • med
  • olej
  • sójovou omáčku
  • steakové koření, gyros koření

Postup:

  1. Nejdříve si vytvoříme marinádu, která žebra dokonale zjemní zevnitř. (Poměry jednotlivých surovin záleží na vašich chuťových preferencích.)
  2. Marináda se skládá z piva, soli, kmínu, pepře, rajského protlaku, česneku a gyros koření.
  3. Do marinády vložíme žebra a necháme 24 hodin v chladu odpočívat a nabrat všechny chutě.
  4. Poté žebra pečeme cca 1,5 hodiny na 150 °C.
  5. Glazuru vytvoříme z medu, soli, pepře, oleje, kečupu, sójové omáčky, steakového a gyros koření.
  6. Glazurou potřeme upečená žebra a pečeme ještě cca 10 minut.
  7. Podáváme ideálně s čerstvým křupavým chlebem.

Další inspiraci na gastro-výlety po jižní Moravě najdete na webu gourmetjiznimorava.cz.

Související

  • Flank steak se salátkem

    Za receptem do pátečního Apetýtu se vydáme do Popic do vinařství Gotberg. Ocenění tady sbírají vína, ale také budova vinařství.

  • Pomerančové kuře

    Pro recept na pomerančové kuře zavítáme do Vinařství Gotberg.

  • Dýňové pyré a majonéza

    Recept středečního Apetýtu zahájí zvolání: Zbytečná chemie do jídla nepatří! Od tohoto kréda se odvíjí celá kuchyně Burgr's Fresh Burger Bistra v Hodoníně.