Dýňové pyré a majonéza

Recept středečního Apetýtu zahájí zvolání: Zbytečná chemie do jídla nepatří! Od tohoto kréda se odvíjí celá kuchyně Burgr's Fresh Burger Bistra v Hodoníně.

Všechno je tady poctivé, čerstvé a domácí. Mistr burgerů Martin Zdeněk nás naučí dýňové pyré a dýňovou majonézu. A co na tuhle smršť chutí k dobrému masu budete potřebovat?

Ingredience
  • 1 dýně hokkaido
  • 1 cibule
  • olivový olej
  • máslo
  • sůl
  • pepř
  • muškátový oříšek
  • zeleninový vývar
  • základní majonéza
  • javorový sirup

Postup:

  1. Na olivovém oleji a másle zpěníme cibulku, přidáme očištěnou a na kostky nakrájenou dýni a zarestujeme.
  2. Dodáme zeleninový vývar, osolíme, opepříme a nastrouháme muškátový oříšek.
  3. Povaříme asi 20 minut.
  4. Ještě teplé rozmixujeme (nemusí být dohladka, kousky dýně v majonéze chceme mít) a necháme vychladnout. 
  5. V tuto chvíli máme hotové vynikající pyré, vhodné do majonézy, ale také do hořčice, do bramborové kaše nebo je podáváme jako samotnou přílohu. 
  6. Studené pyré smícháme s majonézou a dochutíme solí a javorovým sirupem.

Tahle majonéza se skvěle hodí k přípravě burgeru s grilovanou dýní na tymiánu a praženými dýňovými semínky.

Pokud byste chtěli po dobrém jídle vyrazit za turistikou, tak máme výletní typ nejen pro moravské patrioty – mikulčické hradiště Valy. Další inspiraci na gastro-výlety po jižní Moravě najdete na webu: gourmetjiznimorava.cz

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Lidský faktor jsem znal jako knížku, ale teprve s rozhlasovým zpracováním jsem ho dokonale pochopil...

Robert Tamchyna, redaktor a moderátor Českého rozhlasu Dvojka

Lidský faktor

Lidský faktor

Koupit

Točili jsme zajímavý příběh. Osoby, které jsme hráli, se ocitaly ve vypjatých životních situacích, vzrušující práce pro herce a režiséra. Během dalšího měsíce jsme Jiří a já odehrané repliky svých rolí žili. Fantasmagorické situace posledního dílu příběhu se staly naší konkrétní každodenností. V srpnu Jiří Adamíra zemřel. Lidský faktor byla naše poslední společná práce.“ Hana Maciuchová