Dýňové pyré a majonéza

Recept středečního Apetýtu zahájí zvolání: Zbytečná chemie do jídla nepatří! Od tohoto kréda se odvíjí celá kuchyně Burgr's Fresh Burger Bistra v Hodoníně.

Všechno je tady poctivé, čerstvé a domácí. Mistr burgerů Martin Zdeněk nás naučí dýňové pyré a dýňovou majonézu. A co na tuhle smršť chutí k dobrému masu budete potřebovat?

Ingredience
  • 1 dýně hokkaido
  • 1 cibule
  • olivový olej
  • máslo
  • sůl
  • pepř
  • muškátový oříšek
  • zeleninový vývar
  • základní majonéza
  • javorový sirup

Postup:

  1. Na olivovém oleji a másle zpěníme cibulku, přidáme očištěnou a na kostky nakrájenou dýni a zarestujeme.
  2. Dodáme zeleninový vývar, osolíme, opepříme a nastrouháme muškátový oříšek.
  3. Povaříme asi 20 minut.
  4. Ještě teplé rozmixujeme (nemusí být dohladka, kousky dýně v majonéze chceme mít) a necháme vychladnout. 
  5. V tuto chvíli máme hotové vynikající pyré, vhodné do majonézy, ale také do hořčice, do bramborové kaše nebo je podáváme jako samotnou přílohu. 
  6. Studené pyré smícháme s majonézou a dochutíme solí a javorovým sirupem.

Tahle majonéza se skvěle hodí k přípravě burgeru s grilovanou dýní na tymiánu a praženými dýňovými semínky.

Pokud byste chtěli po dobrém jídle vyrazit za turistikou, tak máme výletní typ nejen pro moravské patrioty – mikulčické hradiště Valy. Další inspiraci na gastro-výlety po jižní Moravě najdete na webu: gourmetjiznimorava.cz

Související