Jak naložit maso na čínu? Poradí Apetýt
Když se řekne čína, vybavíte si nejspíš pálivé jídlo s kuřecím nebo vepřovým masem. Ale vůbec to tak být nemusí. Zjistěte, jak naložit maso na čínu podle své chuti.
Jediný recept na čínu totiž neexistuje. Naopak – variant je snad tolik, kolik je v Číně rodin. Je to podobné jako s indickou směsí koření na kari. Každá rodina má ten svůj a každý chutná trochu jinak. A s čínou je to velmi podobné.
Hodí se tři druhy masa – kuřecí, krůtí a vepřové. Kuřecí maso se připravuje jako minutka a ze všech druhů bude hotové nejrychleji. Krůtí maso si musí na zdroji tepla pobýt o něco déle a nejdelší přípravu je pak maso vepřové.
Dobře si také rozmyslete, jak dlouho by mělo maso v chladničce zůstat. Čím déle si tam pobude, tím výrazněji vystoupí na povrch pálivé složky směsi. Minimum je 3-5 hodin, ovšem mohou to být klidně i tři dny. To za předpokladu, že maso uložíte do vakuovací krabičky nebo misku dobře přetáhnete a zajistíte potravinářskou fólií. Přístup vzduchu totiž vede k oxidaci některých prvků směsi a zároveň ke kažení masa. Jestliže chcete maso na čínu nakládat déle než 24 hodin, vyvarujte se ve směsi také cibule. Ta má totiž tendenci hořknout.
Postup:
- Pro jednu porci číny pro čtyřčlennou rodinu počítejte se 750 – 1 000 gramy masa.
- Nakrájejte ho na menší kousky, poté k němu přidejte jednu lžíci solamylu, dvě čajové lžičky kari koření, podle chuti čerstvě mletý pepř, dvě polévkové lžíce sójové omáčky a podle chuti worcester a sůl.
- Vše dobře promíchejte.
- Na závěr rozklepněte do směsi jedno vejce a přidejte je také. Po už popsaném naležení masa následuje samotná příprava.
- Na pánvi rozehřejte olej a přidejte do něj oříšky (ideální budou buráky, ale může jít třeba o mandle nebo sezamová či slunečnicová semínka).
- Následně přidejte maso a osmahněte. Samozřejmě můžete přidat i nějakou zeleninu. Servírujte ideálně s rýží.
Související
-
Vegetariánská čína
V pátečních apetýtových receptech pro vás máme tip na bezmasou čínu. Čínská kuchyně jako taková je založená na pěti chutích – kyselé, hořké, sladké, slané a ostré.
-
Nejlepší čína z kuřecího je kuřecí kešu wok s jasmínovou rýží pro Martina Maxu
Obliba asijských jídel stoupá, a tak taková jídla nekoupíte jen u stánku, ale i v zavedených restauracích, kde vaří i čeští kuchaři. Jiří Horák nás naučil kuřecí kešu wok.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.