Jak naložit maso na čínu? Poradí Apetýt

Když se řekne čína, vybavíte si nejspíš pálivé jídlo s kuřecím nebo vepřovým masem. Ale vůbec to tak být nemusí. Zjistěte, jak naložit maso na čínu podle své chuti.

Jediný recept na čínu totiž neexistuje. Naopak – variant je snad tolik, kolik je v Číně rodin. Je to podobné jako s indickou směsí koření na kari. Každá rodina má ten svůj a každý chutná trochu jinak. A s čínou je to velmi podobné.

Hodí se tři druhy masa – kuřecí, krůtí a vepřové. Kuřecí maso se připravuje jako minutka a ze všech druhů bude hotové nejrychleji. Krůtí maso si musí na zdroji tepla pobýt o něco déle a nejdelší přípravu je pak maso vepřové.

Dobře si také rozmyslete, jak dlouho by mělo maso v chladničce zůstat. Čím déle si tam pobude, tím výrazněji vystoupí na povrch pálivé složky směsi. Minimum je 3-5 hodin, ovšem mohou to být klidně i tři dny. To za předpokladu, že maso uložíte do vakuovací krabičky nebo misku dobře přetáhnete a zajistíte potravinářskou fólií. Přístup vzduchu totiž vede k oxidaci některých prvků směsi a zároveň ke kažení masa. Jestliže chcete maso na čínu nakládat déle než 24 hodin, vyvarujte se ve směsi také cibule. Ta má totiž tendenci hořknout.

Postup:

  1. Pro jednu porci číny pro čtyřčlennou rodinu počítejte se 750 – 1 000 gramy masa.
  2. Nakrájejte ho na menší kousky, poté k němu přidejte jednu lžíci solamylu, dvě čajové lžičky kari koření, podle chuti čerstvě mletý pepř, dvě polévkové lžíce sójové omáčky a podle chuti worcester a sůl.
  3. Vše dobře promíchejte.
  4. Na závěr rozklepněte do směsi jedno vejce a přidejte je také. Po už popsaném naležení masa následuje samotná příprava.
  5. Na pánvi rozehřejte olej a přidejte do něj oříšky (ideální budou buráky, ale může jít třeba o mandle nebo sezamová či slunečnicová semínka).
  6. Následně přidejte maso a osmahněte. Samozřejmě můžete přidat i nějakou zeleninu. Servírujte ideálně s rýží.

Související