Nejlepší čína z kuřecího je kuřecí kešu wok s jasmínovou rýží pro Martina Maxu

Obliba asijských jídel stoupá, a tak taková jídla nekoupíte jen u stánku, ale i v zavedených restauracích, kde vaří i čeští kuchaři. Jiří Horák nás naučil kuřecí kešu wok v restauraci Woker v pražském Karlíně. Na jídlo jsme pozvali zastánce zdravé stravy – zpěváka Martina Maxu. Byl nadšený a pochutnal si.

Kuřecí kešu wok

Ingredience na 4 porce:

400 g kuřecích prsou

1 vejce

2 lžíce solamylu

10 cm špalíček zázvoru

1 stroužek česneku

1 střední mrkev

2 stonky řapíkatého celeru

1 paprika

2 hrsti kešu oříšků

2 polévkové lžíce ústřicové omáčky

1 čajová lžička sojové omáčky

1 l ananasového džusu

1 lžíce kečupu

1 pak choi (brukev čínská)

1 kg jasmínové rýže

1 hrst mungo klíčků

1 lžíce smažené cibulky

řepkový olej na smažení

Postup:

Maso nakrájíme na tenké plátky, posypeme ho solamylem (nesolíme!). Přidáme celé vejce a necháme v chladu rozležet.

Nakrájíme česnek a zázvor na malé kostičky. Mrkev očistíme, oloupeme a rozkrojíme na půl. Následně ji nakrájíme našikmo na půlměsíčky. Papriku očistíme a rozkrájíme na dlouhé tenké nudličky.

Rýži dusíme v poměru 1 kg rýže : 1,8 l vody. Nesolíme! Přivedeme k varu a rýži svaříme, až je hladina vody na úrovni rýže. Když se mezi ní začínají dělat bublinky, přiklopíme hrnec poklicí a 2-3 minuty vaříme na mírném ohni. Pak oheň vypneme, neodklápíme a necháme rýži 15 minut dojít.

Ananasový džus zredukujeme (svaříme) na 200 ml. Pak do něj přimícháme 1 polévkovou lžíci kečupu.

Kešu oříšky opražíme na pánvi nebo na chvíli vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a nasucho je opečeme do hněda. Oříšky pak získají výraznější chuť.

Maso osmažíme 3 minuty, aby udělalo kůrčičku, na středním plamenu ve větším množství oleje. Po osmažení ho scedíme a dáme stranou.

Do wok pánve nalijeme asi polévkovou lžíci řepkového oleje, přidáme zázvor a česnek. Po chvilce přihodíme mrkev, celer a papriku, krátce prohřejeme asi 1 minutu a pak přidáme maso. Po chvilce přisypeme i orestované kešu oříšky a přilijeme zredukovaný džus s kečupem.

Dochutíme ústřicovou a sojovou omáčku dle chuti. Na závěr přidáme choi a ozdobíme mungo výhonky, osmaženou cibulkou a koriandrem.

Jako přílohu podáváme dušenou rýži.

Jiří Horák

Gastronomii se věnuje více než 20 let. Krátce po nástupu do prvního zaměstnání ve veřejném stravování rychle pochopil, že gastronomie by neměla být jen o životní potřebě nasytit hladové, ale také o požitku.

Pak získal praxi v jednom z prestižních pražských cateringů, odkud přešel do restaurací pražských čtyř a pěti hvězdičkových hotelů zvučných jmen. V roce 2019 se svým kamarádem otevřeli bistro a restauraci Woker v pražském Karlíně. 

Jeho osobním cílem je předávat a šířit získané zkušenosti dále těm, kteří chtějí být ve svém oboru úspěšní a šťastní.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.