Vegetariánská čína

V pátečních apetýtových receptech pro vás máme tip na bezmasou čínu. Čínská kuchyně jako taková je založená na pěti chutích – kyselé, hořké, sladké, slané a ostré.

A potraviny v ní používané souvisí i s tradiční čínskou medicínou. V Číně se totiž prý často říká, že výživné potraviny jsou lepší než léky a léčba jídlem je nad veškerou medicínu.

Co na přípravu budete potřebovat:

  • 400 g tempehu
  • 250 g celozrnné rýže
  • 1 červenou cibuli
  • 1 stroužek česneku
  • 1 červenou paprika
  • 1 lžíci sójové omáčky
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžičku oleje

Postup:

  1. Rýži uvaříme dle návodu.
  2. Tempeh nakrájíme na užší plátky nebo na kostičky.
  3. Očištěnou papriku nakrájíme na nudličky, česnek utřeme a cibuli nakrájíme najemno.
  4. Pak rozpálíme pánev s olejem a osmahneme cibuli a česnek.
  5. Následně přidáme tempeh a papriku. Smažíme asi 10 minut.
  6. Poté přidáme sójovou omáčku, med a vše zalijeme vodou (asi 100 ml).
  7. Směs neustále mícháme. Hotová je, až se vypaří voda.
  8. Podáváme s připravenou rýží.

Související

  • Celozrnná pizza

    Tentokrát zavítáme do italské kuchyně. Vybrali jsme recept na pizzu. I když nutno dodat, že úplně první placky pizzy, tedy chlebové placky, dorazily do Itálie z Řecka.

  • Salát z bulguru s rajčaty

    S rostoucími venkovními teplotami se vám možná bude hodit recept na něco lehce stravitelného. Přesně takový je dnešní bezmasý tip na salát z bulguru.

  • Špenátové knedlíčky s omáčkou z rajčat

    K přípravě následující bezmasé pochoutky budete potřebovat kromě špenátu především rajčata. Ta našemu zdraví prospívají díky obsahu přirozených antioxidantů.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.