Salát z bulguru s rajčaty

S rostoucími venkovními teplotami se vám možná bude hodit recept na něco lehce stravitelného. Přesně takový je dnešní bezmasý tip na salát z bulguru. Tedy ze suroviny, kterou často využívají vegetariáni či vegani.

Na Středním východě mají pokrmy z bulguru dlouhou tradici. Jedná se o lámaná pšeničná zrna různých velikostí. Na rozdíl od šrotu jsou ale už pařená nebo předvařená. Pravidelná konzumace bulguru i jiných celozrnných obilnin prospívá našemu zdraví. Například jako prevence před srdečními chorobami. Zlepšuje trávení i celkový metabolismus a díky vláknině slouží dobře například i při redukci váhy.

Co budete potřebovat?

  • 100 g bulguru
  • 4 rajčata
  • po jednom svazku čerstvé petrželky a máty
  • 1/2 červené cibule
  • lžíci olivového oleje
  • lžíci citronové šťávy
  • špetku kmínu
  • sůl a pepř

Postup:

  1. Bulgur uvaříme dle návodu na obalu.
  2. Poté propláchneme studenou vodou a necháme v sítu okapat.
  3. Rajčata i cibulku nakrájíme nadrobno a petrželku s mátou nasekáme najemno.
  4. Pak vše i s uvařeným bulgurem smícháme v míse.
  5. Na závěr ochutíme olejem, citronovou šťávou, solí, pepřem a kmínem.

Související

  • Salát à la Asie

    Pusťe se s námi v Apetýtu do exotického jídla! Ovšem velmi zdravého, součástí receptu je i koriandr.

  • Zapečená brokolice

    Pokud máte chuť na něco lehkého, a přitom chutného a výživného, máme pro vás v Apetýtu další tip na bezmasou pochoutku.

  • Frittata s houbami a špenátem

    V Apetýtu vás alespoň pomyslně zavedeme do Itálie. Máme pro vás totiž recept na pravou italskou omeletu.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.