Salát z bulguru s rajčaty
S rostoucími venkovními teplotami se vám možná bude hodit recept na něco lehce stravitelného. Přesně takový je dnešní bezmasý tip na salát z bulguru. Tedy ze suroviny, kterou často využívají vegetariáni či vegani.
Na Středním východě mají pokrmy z bulguru dlouhou tradici. Jedná se o lámaná pšeničná zrna různých velikostí. Na rozdíl od šrotu jsou ale už pařená nebo předvařená. Pravidelná konzumace bulguru i jiných celozrnných obilnin prospívá našemu zdraví. Například jako prevence před srdečními chorobami. Zlepšuje trávení i celkový metabolismus a díky vláknině slouží dobře například i při redukci váhy.
Co budete potřebovat?
- 100 g bulguru
- 4 rajčata
- po jednom svazku čerstvé petrželky a máty
- 1/2 červené cibule
- lžíci olivového oleje
- lžíci citronové šťávy
- špetku kmínu
- sůl a pepř
Postup:
- Bulgur uvaříme dle návodu na obalu.
- Poté propláchneme studenou vodou a necháme v sítu okapat.
- Rajčata i cibulku nakrájíme nadrobno a petrželku s mátou nasekáme najemno.
- Pak vše i s uvařeným bulgurem smícháme v míse.
- Na závěr ochutíme olejem, citronovou šťávou, solí, pepřem a kmínem.
Související
-
Salát à la Asie
Pusťe se s námi v Apetýtu do exotického jídla! Ovšem velmi zdravého, součástí receptu je i koriandr.
-
Zapečená brokolice
Pokud máte chuť na něco lehkého, a přitom chutného a výživného, máme pro vás v Apetýtu další tip na bezmasou pochoutku.
-
Frittata s houbami a špenátem
V Apetýtu vás alespoň pomyslně zavedeme do Itálie. Máme pro vás totiž recept na pravou italskou omeletu.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.