Zapečená brokolice

Pokud máte chuť na něco lehkého, a přitom chutného a výživného, máme pro vás v Apetýtu další tip na bezmasou pochoutku.

Tentokrát jako hlavní ingredienci potřebujeme brokolici a také batáty, neboli sladké brambory. Právě ty patří k nejvýživnějším druhům zeleniny vůbec. Pochází ze Střední Ameriky a kromě vitamínu C obsahují například i vitamín B6. Ten slouží jako prevence srdečních onemocnění nebo také pomáhá při nespavosti a depresích.

Co na zapečenou brokolici potřebujete?

  • 200 g brokolice
  • 250 g batátů
  • 100 ml smetany na vaření (12%)
  • 3 vejce
  • 1 stroužek česneku
  • špetku soli a pepře

Postup:

  1. Brokolici omyjeme a rozdělíme na růžičky.
  2. Batáty oloupeme a nakrájíme na asi půl centimetru silné plátky.
  3. Obojí pak vaříme asi 2 minuty ve vroucí vodě.
  4. Poté brokolici i batáty vyskládáme do zapékací mísy a následně je zalijeme rozšlehanými vejci se smetanou a prolisovaným česnekem.
  5. Nakonec vše osolíme a opepříme a zapečeme v troubě – asi 20 minut na 180 stupňů.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.