Zapečená brokolice

Pokud máte chuť na něco lehkého, a přitom chutného a výživného, máme pro vás v Apetýtu další tip na bezmasou pochoutku.

Tentokrát jako hlavní ingredienci potřebujeme brokolici a také batáty, neboli sladké brambory. Právě ty patří k nejvýživnějším druhům zeleniny vůbec. Pochází ze Střední Ameriky a kromě vitamínu C obsahují například i vitamín B6. Ten slouží jako prevence srdečních onemocnění nebo také pomáhá při nespavosti a depresích.

Co na zapečenou brokolici potřebujete?

  • 200 g brokolice
  • 250 g batátů
  • 100 ml smetany na vaření (12%)
  • 3 vejce
  • 1 stroužek česneku
  • špetku soli a pepře

Postup:

  1. Brokolici omyjeme a rozdělíme na růžičky.
  2. Batáty oloupeme a nakrájíme na asi půl centimetru silné plátky.
  3. Obojí pak vaříme asi 2 minuty ve vroucí vodě.
  4. Poté brokolici i batáty vyskládáme do zapékací mísy a následně je zalijeme rozšlehanými vejci se smetanou a prolisovaným česnekem.
  5. Nakonec vše osolíme a opepříme a zapečeme v troubě – asi 20 minut na 180 stupňů.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Historická detektivka z doby, kdy byl hrad Zlenice novostavbou. Radovan Šimáček jako průkopník žánru časově předběhl i Agathu Christie!

Vladimír Kroc, moderátor

Zločin na Zlenicích hradě

Zločin na Zlenicích hradě

Koupit

Šlechtici, kteří se sešli na Zlenicích, aby urovnali spory vzniklé za vlády Jana Lucemburského, se nepohodnou. Poté, co je jejich hostitel, pan Oldřich ze Zlenic, rafinovaně zavražděn, tudíž padá podezření na každého z nich. Neunikne mu ani syn zlenického pána Jan, jemuž nezbývá než doufat, že jeho přítel Petr Ptáček celou záhadu rozluští...