Jablková a fialková zmrzlina

Apetýt vás receptem osvěží a naláká na skutečné jaro, kdy už sluneční paprsky mají dost sil. Z Kuchařky pro Mendela, kterou objevilo Moravské zemské muzeum ve svých archivech, vám nabízíme dva recepty. Připravte si jablkovou a fialkovou zmrzlinu!

Recept na jablkovou zmrzlinu je následující:

  1. 10-12 jablek jemného druhu oloupej, rozkrájej a pokapej citronovou šťávou.
  2. Přidej 20 dkg cukru a vše potluč; mezi tlučením přidávej ¼ l vody a ještě asi 14 dkg cukru a z 1 citronu šťávu.
  3. Všechno nechej 2 hodiny stát.
  4. Potom teprve hustým sítem přelisuj, promíchej, můžeš též 4 lžíce surogátu přidat, a vše do stroje mrazit.

Na jarní fialkovou zmrzlinu budete potřebovat:

  1. Utři v míse 25 dkg cukru šlehaného se 6 žloutky do pěny.
  2. Potom pomalu přidávej za pilného míchání 1,5 l sladké husté smetany a ¼ l fialkové šťávy.
  3. Na mírném ohni šlehej metlou tak dlouho, až krém zhoustne, pak nechej prochladnout a následně zamrazit.

I tyto recepty jsou důkazem, že i v době Johana Gregora Mendela si lidé rádi dopřávali sladkou tečku za hlavním jídlem.

Související

  • Pudinková buchta

    Apetýt vám i dnes přináší inspiraci do kuchyně. Sladká tečka – i tak by se mohl jmenovat vděčný a jednoduchý recept na pudinkovou buchtu.

  • Sirup z pampelišek

    S malým předstihem přinášíme návod na to, jak zpracovat pampeliškové květy. Tento recept nám poskytla bylinkářka Blanka Kocourková.

  • Mrkvový koláč s jablky

    „Pečení nám umožňuje soustředit se na přítomný okamžik a nezaobírat se úzkostnými myšlenkami na budoucnost.“ V Apetýtu servírujeme mrkvový koláč s jablky.