Kuřátko nadivoko pečené s lečem

Apetýtové recepty se tento týden věnují drůbežímu masu. Připravte si kuřátko nadivoko pečené s lečem.

Co budete potřebovat:

  • 1 kuře
  • 1 větší cibuli
  • 3 stroužky a 1 celou paličku česneku
  • 60 ml olivového oleje
  • 150 ml suchého bílého vína
  • 1 skleničku (330 g) zeleninového leča nebo naložených rajčat
  • 160 g anglické slaniny
  • 4 bobkové listy
  • špetku tymiánu, oregana a rozmarýnu
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Kuře opláchneme, naporcujeme a osolíme.
  2. Cibuli pokrájíme na malé nudličky, česnek překrojíme na polovinu.
  3. Na větší pánvi rozpálíme olivovoý olej, vložíme jednotlivé porce masa, přidáme pokrájenou cibuli, tymián, oregano i rozmarýn. Kuřecí porce opečeme dozlatova.
  4. Kuře zalijeme vínem a krátce podusíme, až se tekutina zčásti odpaří.
  5. Kuře s cibulí, bylinkami a šťávou přendáme do pekáčku. Maso obložíme bobkovým listem, přidáme nové koření, paličkou česneku a vše opepříme.
  6. Lečo nalijeme do pekáčku na maso. Nakonec ke kuřecím porcím přidáme ještě slaninu.
  7. Vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme na 180 stupňů 40 minut.
  8. Pak vyndáme a vymačkáme upečený česnek.
  9. Přílohou je bramborová kaše nebo opékané brambory.