Závitky z vepřových jater

Apetýt přináší tip na chutný oběd či večeři. Připravte si závitky z vepřových jater.

Budete potřebovat:

  • 600 g vepřových jater
  • 100 g anglické slaniny
  • 100 g uzené slaniny
  • 300 ml masového vývaru (může být i z bujonu)
  • 100 ml smetany na vaření
  • 2 lžíce sádla
  • 1 cibuli
  • 1 mrkev
  • trochu hořčice a hladké mouky
  • 4 kuličky nového koření
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Odblaněná játra nakrájíme na silnější plátky, které zlehka naklepeme, z jedné strany je posypeme pepřem a potřeme hořčicí. Na játra rozdělíme plátky anglické slaniny, svineme a zpevníme párátkem.
  2. Závitky obalíme v mouce, opečeme na rozehřátém tuku a pak odložíme stranou.
  3. Do výpeku nasypeme nakrájenou uzenou slaninu a rozškvaříme ji, přidáme nakrájenou cibuli, mrkev nastrouhanou nahrubo a krátce orestujeme.
  4. Vložíme játrové závitky, podlijeme vývarem, přidáme nové koření a dusíme doměkka.
  5. Pak závitky vyjmeme a odstraníme koření.
  6. Omáčku rozmixujeme a přecedíme přes sítko. Podle potřeby přilijeme vývar.
  7. V troše vody rozmícháme mouku a 2 lžičky hořčice, nalijeme do omáčky, přidáme smetanu. Povaříme a osolíme až na závěr.
  8. Ideální příloha je knedlík, ať už houskový nebo bramborový.