Závitky z vepřových jater
Apetýt přináší tip na chutný oběd či večeři. Připravte si závitky z vepřových jater.
Budete potřebovat:
- 600 g vepřových jater
- 100 g anglické slaniny
- 100 g uzené slaniny
- 300 ml masového vývaru (může být i z bujonu)
- 100 ml smetany na vaření
- 2 lžíce sádla
- 1 cibuli
- 1 mrkev
- trochu hořčice a hladké mouky
- 4 kuličky nového koření
- sůl, pepř
Postup:
- Odblaněná játra nakrájíme na silnější plátky, které zlehka naklepeme, z jedné strany je posypeme pepřem a potřeme hořčicí. Na játra rozdělíme plátky anglické slaniny, svineme a zpevníme párátkem.
- Závitky obalíme v mouce, opečeme na rozehřátém tuku a pak odložíme stranou.
- Do výpeku nasypeme nakrájenou uzenou slaninu a rozškvaříme ji, přidáme nakrájenou cibuli, mrkev nastrouhanou nahrubo a krátce orestujeme.
- Vložíme játrové závitky, podlijeme vývarem, přidáme nové koření a dusíme doměkka.
- Pak závitky vyjmeme a odstraníme koření.
- Omáčku rozmixujeme a přecedíme přes sítko. Podle potřeby přilijeme vývar.
- V troše vody rozmícháme mouku a 2 lžičky hořčice, nalijeme do omáčky, přidáme smetanu. Povaříme a osolíme až na závěr.
- Ideální příloha je knedlík, ať už houskový nebo bramborový.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.