Vepřové plátky s hruškami

Přemýšlíte, co uvařit na oběd či večeři? Zkuste vepřové plátky s hruškami podle Apetýtu.

Budete potřebovat:

  • 4 vepřové řízky
  • 200 ml vody
  • 200 ml bílého vína
  • 120 ml smetany na vaření
  • 2 pevné hrušky
  • 3 lžíce oleje
  • 2 lžíce hladké mouky
  • půl lžičky grilovacího koření
  • 1 lžičku kari
  • špetku cukru, soli a pepře
  • zelenou petrželku na ozdobu

Postup:

  1. Vepřové řízky naklepeme, osolíme a opepříme. Na rozpáleném oleji je opečeme z obou stran asi 10 minut, aby bylo maso měkké.
  2. Maso potom vyjmeme a necháme v hrnci s pokličkou, aby byl teplé.
  3. Do použitého tuku nasypeme hladkou mouku a uděláme jíšku, kterou zalijeme vodou a vínem. Vše pořádně rozmícháme, aby nevznikly hrudky, a ochutíme kořením.
  4. Přivedeme omáčku k varu a na mírném stupni vaříme 10 minut, potom přilijeme smetanu a oloupané hrušky, které jsme nakrájeli na kostičky.
  5. Necháme ještě 5 minut povařit a do omáčky vložíme maso, podle potřeby ji dochutíme solí a cukrem.

Tip: Maso a omáčku podáváme nejlépe s bramborovými noky a porce zdobíme čerstvou petrželkou. Pokud máte k dispozici poctivý masový vývar, nahraďte v receptu vodu vývarem, výsledkem bude silnější i chutnější omáčka.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.