Vepřové plátky s hruškami
Přemýšlíte, co uvařit na oběd či večeři? Zkuste vepřové plátky s hruškami podle Apetýtu.
Budete potřebovat:
- 4 vepřové řízky
- 200 ml vody
- 200 ml bílého vína
- 120 ml smetany na vaření
- 2 pevné hrušky
- 3 lžíce oleje
- 2 lžíce hladké mouky
- půl lžičky grilovacího koření
- 1 lžičku kari
- špetku cukru, soli a pepře
- zelenou petrželku na ozdobu
Postup:
- Vepřové řízky naklepeme, osolíme a opepříme. Na rozpáleném oleji je opečeme z obou stran asi 10 minut, aby bylo maso měkké.
- Maso potom vyjmeme a necháme v hrnci s pokličkou, aby byl teplé.
- Do použitého tuku nasypeme hladkou mouku a uděláme jíšku, kterou zalijeme vodou a vínem. Vše pořádně rozmícháme, aby nevznikly hrudky, a ochutíme kořením.
- Přivedeme omáčku k varu a na mírném stupni vaříme 10 minut, potom přilijeme smetanu a oloupané hrušky, které jsme nakrájeli na kostičky.
- Necháme ještě 5 minut povařit a do omáčky vložíme maso, podle potřeby ji dochutíme solí a cukrem.
Tip: Maso a omáčku podáváme nejlépe s bramborovými noky a porce zdobíme čerstvou petrželkou. Pokud máte k dispozici poctivý masový vývar, nahraďte v receptu vodu vývarem, výsledkem bude silnější i chutnější omáčka.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.