Krůtí se sýrem a švestkami
Tento týden vás v Apetýtu inspirujeme ke zpracování drůbežího masa. Zkusíte si doma připravit krůtí se sýrem a švestkami? Chuť sladkého ovoce se výborně doplňuje s masem i sýry.
Ingredience jsou následující:
- 4 větší plátky krůtích prsou
- 4 plátky šunky
- 4 plátky tvrdého sýru
- 100 g nivy
- 20 g sušených švestek
- 8 oliv
- 1 cibule
- 1 jablko
- 500 ml drůbežího vývaru
- smetana na vaření
- trocha hladké mouky
- trocha oleje
- mandlové lupínky
- sůl, pepř
Postup:
- Plátky masa naklepeme.
- Osolíme a opepříme, na plátky masa položíme šunku, plátkový sýr, nivu, tři sušené švestky, dvě olivy.
- Maso svineme do rolek a provázkem dobře svážeme.
- Na rozpáleném oleji maso zprudka orestujeme ze všech stran, vyjmeme a na výpeku osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme oloupané a na kostičky nakrájené jablko a rozkrájené zbylé sušené švestky s lupínky mandlí a ještě chvíli restujeme.
- Maso vrátíme do výpeku, podlijeme vývarem a dáme do předehřáté trouby.
- Nejdříve pečeme asi půl hodiny pod pokličkou, pak další půlhodinu odkryté.
- Upečené maso vyjmeme a odstraníme provázek.
- Výpek zahustíme moukou, zalijeme sladkou smetanou a v případě potřeby dochutíme solí i pepřem.
Tip: Vhodnou přílohou je rýže i zeleninová obloha.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.