Krůtí se sýrem a švestkami

Tento týden vás v Apetýtu inspirujeme ke zpracování drůbežího masa. Zkusíte si doma připravit krůtí se sýrem a švestkami? Chuť sladkého ovoce se výborně doplňuje s masem i sýry.

Ingredience jsou následující:

  • 4 větší plátky krůtích prsou
  • 4 plátky šunky
  • 4 plátky tvrdého sýru
  • 100 g nivy
  • 20 g sušených švestek
  • 8 oliv
  • 1 cibule
  • 1 jablko
  • 500 ml drůbežího vývaru
  • smetana na vaření
  • trocha hladké mouky
  • trocha oleje
  • mandlové lupínky
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Plátky masa naklepeme.
  2. Osolíme a opepříme, na plátky masa položíme šunku, plátkový sýr, nivu, tři sušené švestky, dvě olivy.
  3. Maso svineme do rolek a provázkem dobře svážeme.
  4. Na rozpáleném oleji maso zprudka orestujeme ze všech stran, vyjmeme a na výpeku osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme oloupané a na kostičky nakrájené jablko a rozkrájené zbylé sušené švestky s lupínky mandlí a ještě chvíli restujeme.
  5. Maso vrátíme do výpeku, podlijeme vývarem a dáme do předehřáté trouby.
  6. Nejdříve pečeme asi půl hodiny pod pokličkou, pak další půlhodinu odkryté.
  7. Upečené maso vyjmeme a odstraníme provázek.
  8. Výpek zahustíme moukou, zalijeme sladkou smetanou a v případě potřeby dochutíme solí i pepřem.

Tip: Vhodnou přílohou je rýže i zeleninová obloha.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.