Dušené vepřové s kapustou

Pokud znáte zpsůob, kdy se kapusta a vepřová pečínka připravuje zvlášť, my vás přesvědčíme, že to jde i jinak.

Budete potřebovat:

  • 500 g vepřového masa (nejlépe plecko)
  • 2 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 kapustu
  • 1 lžíci hladké mouky
  • 1/2 lžičky kmíny
  • sádlo na smažení
  • sůl a pepř podle chuti

Postup:

  1. Vepřové maso omyjeme a nakrájíme na menší kousky.
  2. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Česnek oloupemem a prolisujemem, kapustu očistíme, zbavíme košťálu, překrájíme listy na menší kousky a spaříme horkou vodou.
  3. V hrnci rozpustíme vepřové sádlo, na kterém osmahneme nakrájenou cibuli.
  4. Na cibuli vložíme maso, osolíme a dochutíme pepřem a kmínem, podlijeme vlažnou vodou, přikryjeme poklicí a dusíme do poloměkka.
  5. Během dušení podléváme vlažnou vodou a mícháme. Poloměkké maso zaprášíme hladkou moukou, doředíme vlažnou vodou a rozmícháme.
  6. Nakonec přidáme spařenou kapustu a prolisované stroužky česneku, za občasného míchání dusíme do měkka. Kapusta by se měla prvních deset minut dusit bez poklice, má potom lepší chuť.
  7. Dušené vepřové maso s kapustou podáváme s vařeným bramborem.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.