Dušené vepřové s kapustou
Pokud znáte zpsůob, kdy se kapusta a vepřová pečínka připravuje zvlášť, my vás přesvědčíme, že to jde i jinak.
Budete potřebovat:
- 500 g vepřového masa (nejlépe plecko)
- 2 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 kapustu
- 1 lžíci hladké mouky
- 1/2 lžičky kmíny
- sádlo na smažení
- sůl a pepř podle chuti
Postup:
- Vepřové maso omyjeme a nakrájíme na menší kousky.
- Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Česnek oloupemem a prolisujemem, kapustu očistíme, zbavíme košťálu, překrájíme listy na menší kousky a spaříme horkou vodou.
- V hrnci rozpustíme vepřové sádlo, na kterém osmahneme nakrájenou cibuli.
- Na cibuli vložíme maso, osolíme a dochutíme pepřem a kmínem, podlijeme vlažnou vodou, přikryjeme poklicí a dusíme do poloměkka.
- Během dušení podléváme vlažnou vodou a mícháme. Poloměkké maso zaprášíme hladkou moukou, doředíme vlažnou vodou a rozmícháme.
- Nakonec přidáme spařenou kapustu a prolisované stroužky česneku, za občasného míchání dusíme do měkka. Kapusta by se měla prvních deset minut dusit bez poklice, má potom lepší chuť.
- Dušené vepřové maso s kapustou podáváme s vařeným bramborem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.