Zelňáky plněné mletým masem
V Apetýtu vám nabídneme recept na zelňáky. Vyzkoušejte!
Budete potřebovat:
- 200 g mletého masa (nejlépe směs vepřového a hovězího)
- 400 g hrubé mouky
- 2 žloutky
- 5 starších rohlíků
- 200 g nakládaného bílého zelí
- 1 cibuli
- 200 g uzeného masa
- 125 ml mléka
- 2 lžičky soli
- pepř
- olej na smažení
- půl sáčku kypřícího prášku do pečiva
Postup:
- Do hrubé mouky smíchané se solí a kypřícím práškem přidáme postupně mléko, ve kterém jsme rozmíchali žloutky.
- Směs vpracujeme do těsta, do kterého zapracujeme vymačkané a na menší kousky nakrájené zelí.
- Vmícháme rozhlíky nakrájené na kostičky a necháme chvíli odpočinout. Ještě lepší chuť mají výsledné zelňáky, když kostičky rohlíku nejprve upečete v troubě s máslem do zlatova a vmícháte je do těsta, až vychladnou.
- Nadrobno nakrájené uzené maso společně s cibulí nakrájenou na kostičky, orestujeme na oleji na pánvi.
- Do směsi přidáme mlété maso a vše dozlatova opečeme, dochutíme solí a pepřem, necháme vychladnout.
- Mokrýma rukama z těsta vytvarujeme dvě šišky, které rozkrájíme na stejně velké dílky.
- Z jednotlivých dílků v dlani tvoříme placičky, plníme je masovou směsí a každý zabalíme do knedlíčku.
- Na pomoučeném vále knedlíky ještě vyválíme v mouce nebo krupici, aby se nelepily.
- Hotové kulaté knedlíky vkládáme do vroucí vody a vaříme asi 20 minut.
- Nesmíme je zapomenout lehce vařečkou oddělovat ode dna, rády se lepí. Servírujeme s opečenou cibulkou, vysmaženou na sádle.
Související
-
Škvarkoví šneci
Upečte si masopustní škvarkové šneky. Chutnají skvěle! Páteční Apetýt vám nabízí recept.
-
Palivec: pálivé pohoštění, které ocení nejen pánové
Palivec je oblíbená hospodská chuťovka. Pomazánka na topinky má říz, nechybí v něm naše národní chlouba – dobrý světlý ležák. Klasiku si ozvláštníte trochou výrazného sýra.
-
Masový boršč
Sychravé počasí vybízí k přípravě hutných polévek, které zahřejí i zaženou hlad. V úterním Apetýtu vás naučíme masový boršč.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.