Zelňáky plněné mletým masem

V Apetýtu vám nabídneme recept na zelňáky. Vyzkoušejte!

Budete potřebovat:

  • 200 g mletého masa (nejlépe směs vepřového a hovězího)
  • 400 g hrubé mouky
  • 2 žloutky
  • 5 starších rohlíků
  • 200 g nakládaného bílého zelí
  • 1 cibuli
  • 200 g uzeného masa
  • 125 ml mléka
  • 2 lžičky soli
  • pepř
  • olej na smažení
  • půl sáčku kypřícího prášku do pečiva

Postup:

  1. Do hrubé mouky smíchané se solí a kypřícím práškem přidáme postupně mléko, ve kterém jsme rozmíchali žloutky.
  2. Směs vpracujeme do těsta, do kterého zapracujeme vymačkané a na menší kousky nakrájené zelí.
  3. Vmícháme rozhlíky nakrájené na kostičky a necháme chvíli odpočinout. Ještě lepší chuť mají výsledné zelňáky, když kostičky rohlíku nejprve upečete v troubě s máslem do zlatova a vmícháte je do těsta, až vychladnou.
  4. Nadrobno nakrájené uzené maso společně s cibulí nakrájenou na kostičky, orestujeme na oleji na pánvi.
  5. Do směsi přidáme mlété maso a vše dozlatova opečeme, dochutíme solí a pepřem, necháme vychladnout.
  6. Mokrýma rukama z těsta vytvarujeme dvě šišky, které rozkrájíme na stejně velké dílky.
  7. Z jednotlivých dílků v dlani tvoříme placičky, plníme je masovou směsí a každý zabalíme do knedlíčku.
  8. Na pomoučeném vále knedlíky ještě vyválíme v mouce nebo krupici, aby se nelepily.
  9. Hotové kulaté knedlíky vkládáme do vroucí vody a vaříme asi 20 minut.
  10. Nesmíme je zapomenout lehce vařečkou oddělovat ode dna, rády se lepí. Servírujeme s opečenou cibulkou, vysmaženou na sádle.

Související