Masový boršč

Sychravé počasí vybízí k přípravě hutných polévek, které zahřejí i zaženou hlad. V úterním Apetýtu vás naučíme masový boršč.

Budete potřebovat:

  • 300 g hovězího zadního masa
  • 1 cibuli
  • 5 lístků bobkového listu
  • 10 kuliček pepře
  • 8 kuliček nového koření
  • 300 g vepřového masa
  • 300 g kysaného zelí
  • 1 červenou řepu
  • 300 g kořenové zeleniny (asi 2 mrkve, 1 petržel a 1/4 celeru)
  • 3 brambory
  • 1 kvalitní klobásu
  • 1 konzervu rajčatového protlaku
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • zelené bylinky (petrželka, kopr)
  • ocet, sůl

Postup:

  1. Hovězí maso nakrájíme na malé kostky a vložíme spolu s pokrájenou cibulí, bobkovým listem, celým pepřem a novým kořením do dvou litrů studené vody.
  2. Vaříme do poloměkka (asi 1,5 hodiny), pak přidáme na kostičky nakrájené vepřové maso a vaříme dál (cca půl hodiny).
  3. Mezitím si oloupeme červenou řepu, kořenovou zeleninu a brambory. Vše nakrájíme na kostičky či proužky.
  4. K masu jako první dáme kysané zelí a nakrájenou červenou řepu. Kdybychom neměli řepu čerstvou, ale předvařenou, dáme ji až naposledy.
  5. Asi po 20 minutách přihodíme i pokrájenou kořenovou zeleninu a brambory.
  6. Vše dovaříme doměkka.
  7. Nakonec přidáme na plátky nakrájenou klobásu a rajčatový protlak. Dochutíme octem a solí.
  8. Těsně před podáváním ozdobíme zakysanou smetanou a zelenými bylinkami.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Historická detektivka z doby, kdy byl hrad Zlenice novostavbou. Radovan Šimáček jako průkopník žánru časově předběhl i Agathu Christie!

Vladimír Kroc, moderátor

Zločin na Zlenicích hradě

Zločin na Zlenicích hradě

Koupit

Šlechtici, kteří se sešli na Zlenicích, aby urovnali spory vzniklé za vlády Jana Lucemburského, se nepohodnou. Poté, co je jejich hostitel, pan Oldřich ze Zlenic, rafinovaně zavražděn, tudíž padá podezření na každého z nich. Neunikne mu ani syn zlenického pána Jan, jemuž nezbývá než doufat, že jeho přítel Petr Ptáček celou záhadu rozluští...