Masový boršč
Sychravé počasí vybízí k přípravě hutných polévek, které zahřejí i zaženou hlad. V úterním Apetýtu vás naučíme masový boršč.
Budete potřebovat:
- 300 g hovězího zadního masa
- 1 cibuli
- 5 lístků bobkového listu
- 10 kuliček pepře
- 8 kuliček nového koření
- 300 g vepřového masa
- 300 g kysaného zelí
- 1 červenou řepu
- 300 g kořenové zeleniny (asi 2 mrkve, 1 petržel a 1/4 celeru)
- 3 brambory
- 1 kvalitní klobásu
- 1 konzervu rajčatového protlaku
- 1 kelímek zakysané smetany
- zelené bylinky (petrželka, kopr)
- ocet, sůl
Postup:
- Hovězí maso nakrájíme na malé kostky a vložíme spolu s pokrájenou cibulí, bobkovým listem, celým pepřem a novým kořením do dvou litrů studené vody.
- Vaříme do poloměkka (asi 1,5 hodiny), pak přidáme na kostičky nakrájené vepřové maso a vaříme dál (cca půl hodiny).
- Mezitím si oloupeme červenou řepu, kořenovou zeleninu a brambory. Vše nakrájíme na kostičky či proužky.
- K masu jako první dáme kysané zelí a nakrájenou červenou řepu. Kdybychom neměli řepu čerstvou, ale předvařenou, dáme ji až naposledy.
- Asi po 20 minutách přihodíme i pokrájenou kořenovou zeleninu a brambory.
- Vše dovaříme doměkka.
- Nakonec přidáme na plátky nakrájenou klobásu a rajčatový protlak. Dochutíme octem a solí.
- Těsně před podáváním ozdobíme zakysanou smetanou a zelenými bylinkami.
Související
-
Indická rajčatová polévka
Léto je v plném proudu a Apetýt přináší recept na aktuální polévku. Hlavní ingredienci pravděpodobně najdete na zahrádce.
-
Polévka se zázvorem a mrkví
Páteční Apetýt přináší opět bezmasé recepty. Tentokrát nahlédneme do světa polévek.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.