Ovesná polévka s cizrnou

V pátečním Apetýtu vám nabídneme recept na ovesnou polévku s cizrnou.

Cizrna pochází z Turecka a Sýrie. Ze všech luštěnin má v sobě nejvíce železa. Pomáhá proti obezitě, kardiovaskulárním chorobám a vysokému cholesterolu. Její příprava vyžaduje více času. Nejprve ji namočíme a necháme asi 15 minut bobtnat. Poté vodu slijeme a dáme novou. A cizrnu pak vaříme ještě asi 2-3 hodiny. Jakmile je takto připravená, můžeme z ní připravit polévky, pomazánky nebo i zdravé mlsání.

Budete potřebovat:

  • 1200 ml vody
  • 200 g předvařené cizrny
  • 100 g jemných ovesných vloček
  • 200 g sójového bílého jogurtu
  • 1 lžíci olivového oleje
  • sůl a pepř

Postup:

  1. V připravené vodě uvaříme vločky (asi 5 minut).
  2. Následně vmícháme jogurt a polévku dochutíme.
  3. Předvařenou cizrnu osmahneme na pánvi na olivovém oleji a poté jí vsypeme do polévky a podáváme. 

Související

  • Zapečený lilek s tvarůžky

    V pátečním Apetýtu přinášíme další vegetariánský recept. Kromě lilku budete potřebovat také tvarůžky.

  • Dýňové rizoto

    Dýně je příbuzná s okurkou a melounem, pochází ze Severní Ameriky a pěstuje se už více než pět tisíc let.

  • Brokolicové smaženky

    Apetýt nabízí recept na brokolicové smaženky. Jsou přesně ten typ letního jídla, které bude výborně chutnat s čerstvým salátem z vaší zahrádky.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Když vás chytne klasika, nikdy vás už nepustí. I kdybyste se před ní plazili.

Petr Král, hudební dramaturg a moderátor Českého rozhlasu

Nebojte se klasiky!

Nebojte se klasiky!

Koupit

Bum, řach, prásk, křup, vrz, chrum, švuňk, cink. Už chápete? Bicí! Který nástroj vypadá jako obří hrnec ze školní jídelny potažený látkou? Ano, tympán! A který připomíná kuchyňské police? A který zní jako struhadlo? A který jako cinkání skleničkami? A který zní jako vítr?