Ovesná polévka s cizrnou

V pátečním Apetýtu vám nabídneme recept na ovesnou polévku s cizrnou.

Cizrna pochází z Turecka a Sýrie. Ze všech luštěnin má v sobě nejvíce železa. Pomáhá proti obezitě, kardiovaskulárním chorobám a vysokému cholesterolu. Její příprava vyžaduje více času. Nejprve ji namočíme a necháme asi 15 minut bobtnat. Poté vodu slijeme a dáme novou. A cizrnu pak vaříme ještě asi 2-3 hodiny. Jakmile je takto připravená, můžeme z ní připravit polévky, pomazánky nebo i zdravé mlsání.

Budete potřebovat:

  • 1200 ml vody
  • 200 g předvařené cizrny
  • 100 g jemných ovesných vloček
  • 200 g sójového bílého jogurtu
  • 1 lžíci olivového oleje
  • sůl a pepř

Postup:

  1. V připravené vodě uvaříme vločky (asi 5 minut).
  2. Následně vmícháme jogurt a polévku dochutíme.
  3. Předvařenou cizrnu osmahneme na pánvi na olivovém oleji a poté jí vsypeme do polévky a podáváme. 

Související

  • Zapečený lilek s tvarůžky

    V pátečním Apetýtu přinášíme další vegetariánský recept. Kromě lilku budete potřebovat také tvarůžky.

  • Dýňové rizoto

    K podzimnímu času patří recepty, které obsahují dýni. Dnes si v Apetýtu připravíme dýňové rizoto.

  • Brokolicové smaženky

    Apetýt nabízí recept na brokolicové smaženky. Jsou přesně ten typ letního jídla, které bude výborně chutnat s čerstvým salátem z vaší zahrádky.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.