Ovesná polévka s cizrnou
V pátečním Apetýtu vám nabídneme recept na ovesnou polévku s cizrnou.
Cizrna pochází z Turecka a Sýrie. Ze všech luštěnin má v sobě nejvíce železa. Pomáhá proti obezitě, kardiovaskulárním chorobám a vysokému cholesterolu. Její příprava vyžaduje více času. Nejprve ji namočíme a necháme asi 15 minut bobtnat. Poté vodu slijeme a dáme novou. A cizrnu pak vaříme ještě asi 2-3 hodiny. Jakmile je takto připravená, můžeme z ní připravit polévky, pomazánky nebo i zdravé mlsání.
Budete potřebovat:
- 1200 ml vody
- 200 g předvařené cizrny
- 100 g jemných ovesných vloček
- 200 g sójového bílého jogurtu
- 1 lžíci olivového oleje
- sůl a pepř
Postup:
- V připravené vodě uvaříme vločky (asi 5 minut).
- Následně vmícháme jogurt a polévku dochutíme.
- Předvařenou cizrnu osmahneme na pánvi na olivovém oleji a poté jí vsypeme do polévky a podáváme.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.