Ovesná polévka s cizrnou
V pátečním Apetýtu vám nabídneme recept na ovesnou polévku s cizrnou.
Cizrna pochází z Turecka a Sýrie. Ze všech luštěnin má v sobě nejvíce železa. Pomáhá proti obezitě, kardiovaskulárním chorobám a vysokému cholesterolu. Její příprava vyžaduje více času. Nejprve ji namočíme a necháme asi 15 minut bobtnat. Poté vodu slijeme a dáme novou. A cizrnu pak vaříme ještě asi 2-3 hodiny. Jakmile je takto připravená, můžeme z ní připravit polévky, pomazánky nebo i zdravé mlsání.
Budete potřebovat:
- 1200 ml vody
- 200 g předvařené cizrny
- 100 g jemných ovesných vloček
- 200 g sójového bílého jogurtu
- 1 lžíci olivového oleje
- sůl a pepř
Postup:
- V připravené vodě uvaříme vločky (asi 5 minut).
- Následně vmícháme jogurt a polévku dochutíme.
- Předvařenou cizrnu osmahneme na pánvi na olivovém oleji a poté jí vsypeme do polévky a podáváme.
Související
-
Zapečený lilek s tvarůžky
V pátečním Apetýtu přinášíme další vegetariánský recept. Kromě lilku budete potřebovat také tvarůžky.
-
Dýňové rizoto
Dýně je příbuzná s okurkou a melounem, pochází ze Severní Ameriky a pěstuje se už více než pět tisíc let.
-
Brokolicové smaženky
Apetýt nabízí recept na brokolicové smaženky. Jsou přesně ten typ letního jídla, které bude výborně chutnat s čerstvým salátem z vaší zahrádky.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Když vás chytne klasika, nikdy vás už nepustí. I kdybyste se před ní plazili.
Petr Král, hudební dramaturg a moderátor Českého rozhlasu


Nebojte se klasiky!
Bum, řach, prásk, křup, vrz, chrum, švuňk, cink. Už chápete? Bicí! Který nástroj vypadá jako obří hrnec ze školní jídelny potažený látkou? Ano, tympán! A který připomíná kuchyňské police? A který zní jako struhadlo? A který jako cinkání skleničkami? A který zní jako vítr?