Dýňové rizoto
Dýně je příbuzná s okurkou a melounem, pochází ze Severní Ameriky a pěstuje se už více než pět tisíc let.
Dodává nám betakaroten a příznivě působí na naši střevní mikroflóru a pomáhá nám tak bojovat s infekcemi. V Apetýtu pro vás máme tip na dýňové rizoto.
Co budete potřebovat?
- 200 g dýňového pyré (příprava: dýni Hokaido omyjeme a nakrájíme na kousky, dáme vařit do osolené vody, jakmile je dýně uvařená, rozmixujeme na pyré, nemělo by být tekuté, spíše hustější, vody dáme proto adekvátně)
- 300 g rýže (na rizoto je vhodná Arborio, použít můžete i celozrnnou)
- 140 g ricotty
- 30 g rozpuštěného másla
- 2 menší cibule
- 1 litr zeleninového vývaru (lze použít i kostku bujónu)
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžičku kurkumy
- 1 lžičku chilli
- 1 lžičku oregana
- špetku soli
Postup:
- Na hlubší pánvi rozpálíme olej.
- Na kolečka nakrájíme cibuli a restujeme ji asi dvě minuty.
- Poté přidáme rýži a opět restujeme, měla by zesklovatět.
- Následně přidáme dýňové pyré, kurkumu, sůl, chilli a oregano. Restujeme pak asi dalších 5 minut.
- Přilijeme zhruba 100 ml vývaru. Jakmile se vstřebá, přidáme dalších 100 ml a opět necháme vyvařit.
- Takto použijeme postupně všechen vývar, pokud je rýže ještě tuhá, použijeme vodu.
- Do teplého rizota přimícháme nakonec před podáváním také ricottu.
Související
-
Krkovička na medu
Pondělní recept potěší milovníky masa. Originální je v něm spojení slané a sladké chuti. Apetýt pro vás má krkovičku na medu.
-
Polévka z pečené mrkve
Dnešní vydání Apetýtu nabídne polévku z pečené mrkve. V teplém letním počasí příjdou vhod jednoduché recepty, na které nepotřebujete dělat velký nákup.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka