Dýňové rizoto

Dýně je příbuzná s okurkou a melounem, pochází ze Severní Ameriky a pěstuje se už více než pět tisíc let.

Dodává nám betakaroten a příznivě působí na naši střevní mikroflóru a pomáhá nám tak bojovat s infekcemi. V Apetýtu pro vás máme tip na dýňové rizoto.

Co budete potřebovat?

  • 200 g dýňového pyré (příprava: dýni Hokaido omyjeme a nakrájíme na kousky, dáme vařit do osolené vody, jakmile je dýně uvařená, rozmixujeme na pyré, nemělo by být tekuté, spíše hustější, vody dáme proto adekvátně)
  • 300 g rýže (na rizoto je vhodná Arborio, použít můžete i celozrnnou)
  • 140 g ricotty
  • 30 g rozpuštěného másla
  • 2 menší cibule
  • 1 litr zeleninového vývaru (lze použít i kostku bujónu)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžičku kurkumy
  • 1 lžičku chilli
  • 1 lžičku oregana
  • špetku soli

Postup:

  1. Na hlubší pánvi rozpálíme olej.
  2. Na kolečka nakrájíme cibuli a restujeme ji asi dvě minuty.
  3. Poté přidáme rýži a opět restujeme, měla by zesklovatět.
  4. Následně přidáme dýňové pyré, kurkumu, sůl, chilli a oregano. Restujeme pak asi dalších 5 minut.
  5. Přilijeme zhruba 100 ml vývaru. Jakmile se vstřebá, přidáme dalších 100 ml a opět necháme vyvařit.
  6. Takto použijeme postupně všechen vývar, pokud je rýže ještě tuhá, použijeme vodu.
  7. Do teplého rizota přimícháme nakonec před podáváním také ricottu.

Související

  • Krkovička na medu

    Pondělní recept potěší milovníky masa. Originální je v něm spojení slané a sladké chuti. Apetýt pro vás má krkovičku na medu.

  • Polévka z pečené mrkve

    Dnešní vydání Apetýtu nabídne polévku z pečené mrkve. V teplém letním počasí příjdou vhod jednoduché recepty, na které nepotřebujete dělat velký nákup.

  • Salát z červené čočky

    Salát se může stát lehčím hlavním chodem, svačinkou či večeří. Záleží na vás.