Brokolicové smaženky
Apetýt nabízí recept na brokolicové smaženky. Jsou přesně ten typ letního jídla, které bude výborně chutnat s čerstvým salátem z vaší zahrádky.
Připomeňme, že brokolice pochází původem z oblasti Středomoří, prvenství v jejím pěstování si dodnes drží Itálie a je největší exportní zemí této zeleniny. Brokolice obsahuje velké množství vitaminů, minerálních látek, vlákniny a jiných živin. Snad nejvýznamější je obsah vitaminu C, protože jej má více jak 100 mg ve 100 g.
Za zmínku jistě stojí tolik potřebný vitamín D, vitamin E, vitamíny skupiny B, dále pak karoten, riboflavin, kyselina listová, železo, draslík, selen, vápník a hořčík.
Pojďme se pustit do vaření! Co budete potřebovat?
- 500 g brokolice
- 300 g brambor
- 2 stroužky česneku
- 1 vejce
- 3 lžíce najemno nasekané petrželky
- 5 g strouhaného parmezánu
- 100 g kukuřičné mouky
- 3 lžíce strouhanky
- 1 lžičku soli
- ½ lžičky čerstvě mletého pepře
- špetku strouhaného muškátového oříšku
- olej na smažení
Postup:
- Oloupeme a nakrájíme brambory, které vaříme 20 minut, poté je rozmačkáme na kaši.
- Brokolici povaříme 3 minuty, ručním mixérem ji rozmixujeme a přidáme ke kaši.
- Do této směsi přidáme prolisovaný česnek, vejce, petrželku, nastrouhaný parmezán, kukuřičnou mouku, pepř, muškátový oříšek a strouhanku.
- Promícháme a necháme 10 minut odležet.
- Směs nabíráme lžící a tvarujeme placičky, smažíme v oleji z obou stran dozlatova.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.