Vegetariánské burgery

Máte rádi pořádné šťavnaté burgery? A nebojíte se vyzkoušet i jejich bezmasou variantu? V dnešních apetýtových receptech pro vás máme tip na burgery vegetariánské.

Potřebovat budete zejména luštěniny. Pro naše zdraví jsou velmi prospěšné. Jejich pravidelná konzumace snižuje například obsah tuku v krvi a kornatění tepen.

Co potřebujete?

  • 200 g uvařených červených fazolí
  • 100 g uvařené červené čočky
  • 100 g salátových listů
  • 8 celozrnných bulek
  • 2 mrkve
  • 2 šalotky
  • 1 vejce
  • 1 stroužek česneku
  • 1/2 červené cibule
  • 1 lžičku kari
  • 1 lžičku lahůdkového droždí
  • sůl a pepř

Postup:

  1. Předehřejeme si troubu na 190 stupňů.
  2. Dále si v mixéru rozmixujeme uvařené fazole, čočku, šalotku a také česnek.
  3. Následně přidáme očištěnou a nastrouhanou mrkev.
  4. Směs osolíme, opepříme, přidáme kari a droždí.
  5. Nakonec zapracujeme vejce.
  6. Následně vytváříme placičky, které pokládáme na plech vyložený pečícím papírem. 
  7. Pečeme asi 40 minut.
  8. Servírujeme tak, že bulky rozpůlíme, na každou polovinu dáme kolečko červené cibule a pár lístků salátu, následně vložíme na salát burger a přiklopíme.

Tip: Na dochucení lze použít například i veganskou tatarku.

Související

  • Celozrnná pizza

    Tentokrát zavítáme do italské kuchyně. Vybrali jsme recept na pizzu. I když nutno dodat, že úplně první placky pizzy, tedy chlebové placky, dorazily do Itálie z Řecka.

  • Salát z bulguru s rajčaty

    S rostoucími venkovními teplotami se vám možná bude hodit recept na něco lehce stravitelného. Přesně takový je dnešní bezmasý tip na salát z bulguru.

  • Špenátové knedlíčky s omáčkou z rajčat

    K přípravě následující bezmasé pochoutky budete potřebovat kromě špenátu především rajčata. Ta našemu zdraví prospívají díky obsahu přirozených antioxidantů.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.