Smaženky z jitrocele

Příroda je v plné síle a na louce se dá posbírat a zkonzumovat kde co. Dnes bude řeč o jitrocelu a tak si z něj něco dobrého připravíme. Pochoutka se jmenuje smaženky z jitrocele.

Budete potřebovat:

  • 20 mladých jitrocelových lístků
  • hladkou mouku na obalení
  • olej na smažení
  • moučkový cukr a mletou skořici  na dokončení

na těstíčko:

  • 2 vejce
  • 2 lžíce mléka
  • 3 lžíce polohrubé mouky
  • špetku soli
  • špetku kypřicího prášku do pečiva

Postup:

  1. Všechny přísady na těstíčko pečlivě prošleháme.
  2. Omyté a osušené jitrocelové lístky obalíme v mouce a připraveném těstíčku.
  3. V pánvi nebo kastrůlku rozehřejme 2 cm vrstvu oleje a obalené lístky v něm rychle osmažíme.
  4. Necháme okapat na ubrousku.
  5. Pokud chcete sladkou variantu, tak obalte osmažené lístky ještě horkém v moučkovém cukru se skořicí.
  6. Slaná verze se jen zlehka posolí a podává s bramborami nebo jako příloha ke grilovanému masu.

Související

  • Smažená sluníčka

    Sladký recept potěší příznivce Apetýtu a možná i rodiče nebo prarodiče dětí, které ocenění tvořivou zábavu.

  • Salát z bulguru s rajčaty

    S rostoucími venkovními teplotami se vám možná bude hodit recept na něco lehce stravitelného. Přesně takový je dnešní bezmasý tip na salát z bulguru.

  • Bylinkový králík

    Středeční Apetýt vás naučí bylinkového králíka. Světlé maso je podle pravidel zdravé výživy velmi hodnotné.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Sestru se mi nikdy nepodařilo dočíst. Citlivého člověka jsem poslechla až do konce.

Iva Jonášová, ředitelka Vývoje a výroby

citlivy_clovek.jpg

Citlivý člověk

Koupit

Nový román českého básníka, prozaika, překladatele a publicisty, ve kterém se prolínají groteskní a tragické prvky a který vypráví příběh ze žhavé současnosti. Jáchym Topol získal za tento titul Státní cenu za literaturu.