Zapečený lilek s tvarůžky

V pátečním Apetýtu přinášíme další vegetariánský recept. Kromě lilku budete potřebovat také tvarůžky. Ač se to nezdá, je možné je zařadit do redukční diety. Mají totiž nízkou energetickou hodnotu. Obsahují velké množství vitamínů i minerálů. Na druhou stranu je v nich také hodně soli, a tak je nutné je konzumovat v omezeném množství.

Co potřebujete?

  • 1 lilek (asi 400 g)
  • 125 g olomouckých tvarůžků
  • 500 g rajčat
  • 2 vaječné bílky
  • 1 vajíčko
  • 1 cibuli
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíci rozpuštěného másla
  • 1 lžičku sušené bazalky

Postup:

  1. Lilek omyjeme a rozpůlíme.
  2. Vydlabeme dužinu, kterou použijeme později.
  3. Následně půlky lilku osolíme a pečeme v troubě na plechu vyloženém pečícím papírem asi 10 minut na 190 stupňů.
  4. Během toho nastrouháme do misky najemno vydlabanou dužinu.
  5. Přidáme k ní nakrájená rajčata a prolisovaný česnek.
  6. Na pánvi pak rozpustíme máslo, na kterém následně orestujeme nakrájenou cibulku.
  7. Po minutě restování k ní přidáme i připravenou dužinu.
  8. Vše dále restujeme asi pět minut.
  9. Poté přidáme nakrájené tvarůžky, vejce a vaječné bílky.
  10. Promícháme a ihned odstavíme.
  11. Touto připravenou směsí pak naplníme půlky lilku a vše pečeme asi půl hodiny, dokud nejsou lilky zcela měkké.
  12. Po upečení zdobíme bazalkou.

Související

  • Zapečený lilek s oříšky

    Páteční Apetýt přináší další tip na bezmasé jídlo. Tentokrát bude hlavní ingrediencí lilek.

  • Hrachové placky

    Vítězka soutěže Peče celá země Petra Burianová vás až do konce roku bude ve vysílání dopoledního Apetýtu jedenkrát týdně motivovat k pečení a vaření.

  • Cuketové koblížky

    Stejně jako v minulém týdnu i v dnešních apetýtových receptech saháme po cuketách. V kuchyni jsou neuvěřitelně variabilní.