Zapečený lilek s tvarůžky

V pátečním Apetýtu přinášíme další vegetariánský recept. Kromě lilku budete potřebovat také tvarůžky. Ač se to nezdá, je možné je zařadit do redukční diety. Mají totiž nízkou energetickou hodnotu. Obsahují velké množství vitamínů i minerálů. Na druhou stranu je v nich také hodně soli, a tak je nutné je konzumovat v omezeném množství.

Co potřebujete?

  • 1 lilek (asi 400 g)
  • 125 g olomouckých tvarůžků
  • 500 g rajčat
  • 2 vaječné bílky
  • 1 vajíčko
  • 1 cibuli
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíci rozpuštěného másla
  • 1 lžičku sušené bazalky

Postup:

  1. Lilek omyjeme a rozpůlíme.
  2. Vydlabeme dužinu, kterou použijeme později.
  3. Následně půlky lilku osolíme a pečeme v troubě na plechu vyloženém pečícím papírem asi 10 minut na 190 stupňů.
  4. Během toho nastrouháme do misky najemno vydlabanou dužinu.
  5. Přidáme k ní nakrájená rajčata a prolisovaný česnek.
  6. Na pánvi pak rozpustíme máslo, na kterém následně orestujeme nakrájenou cibulku.
  7. Po minutě restování k ní přidáme i připravenou dužinu.
  8. Vše dále restujeme asi pět minut.
  9. Poté přidáme nakrájené tvarůžky, vejce a vaječné bílky.
  10. Promícháme a ihned odstavíme.
  11. Touto připravenou směsí pak naplníme půlky lilku a vše pečeme asi půl hodiny, dokud nejsou lilky zcela měkké.
  12. Po upečení zdobíme bazalkou.
autor: Karolina Antlová

    Mohlo by vás zajímat

    Nejnovější recepty

    Více z pořadu

    E-shop Českého rozhlasu

    Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

    Václav Žmolík, moderátor

    tajuplny_ostrov.jpg

    Tajuplný ostrov

    Koupit

    Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.