Zapečený lilek s tvarůžky
V pátečním Apetýtu přinášíme další vegetariánský recept. Kromě lilku budete potřebovat také tvarůžky. Ač se to nezdá, je možné je zařadit do redukční diety. Mají totiž nízkou energetickou hodnotu. Obsahují velké množství vitamínů i minerálů. Na druhou stranu je v nich také hodně soli, a tak je nutné je konzumovat v omezeném množství.
Co potřebujete?
- 1 lilek (asi 400 g)
- 125 g olomouckých tvarůžků
- 500 g rajčat
- 2 vaječné bílky
- 1 vajíčko
- 1 cibuli
- 1 stroužek česneku
- 1 lžíci rozpuštěného másla
- 1 lžičku sušené bazalky
Postup:
- Lilek omyjeme a rozpůlíme.
- Vydlabeme dužinu, kterou použijeme později.
- Následně půlky lilku osolíme a pečeme v troubě na plechu vyloženém pečícím papírem asi 10 minut na 190 stupňů.
- Během toho nastrouháme do misky najemno vydlabanou dužinu.
- Přidáme k ní nakrájená rajčata a prolisovaný česnek.
- Na pánvi pak rozpustíme máslo, na kterém následně orestujeme nakrájenou cibulku.
- Po minutě restování k ní přidáme i připravenou dužinu.
- Vše dále restujeme asi pět minut.
- Poté přidáme nakrájené tvarůžky, vejce a vaječné bílky.
- Promícháme a ihned odstavíme.
- Touto připravenou směsí pak naplníme půlky lilku a vše pečeme asi půl hodiny, dokud nejsou lilky zcela měkké.
- Po upečení zdobíme bazalkou.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.